Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Preminulo još deset obolelih, 2.282 novozaražena, u Novom Sadu 219

06.11.2020. 15:10 16:43
Piše:
Foto: Dnevnik/ Slobodan Šušnjević

U poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo jođ deset obolelih od koronavirusa.

Time je ukupan broj preminulih porastao na 871.

Od juče je urađeno 12.947 testova na koronavirus, a utvrđeno je da je zaraženo još 2.282 građana.

Na respiratorima je trenutno 57 pacijenata.

Kako je rekla članica Kriznog štaba Darija Tepavčević Kisić, polovina novozaraženih je u Beogradu, a sledi Novi Sad sa 219.

Od početka pandemije, u Srbiji je potvrđeno 57.958 slučajeva zaraze.

Beograd obara rekorde,u kovid bolnicama sve više pacijenata

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 12.947 građana, od kojih je pozitivno 2.282 osoba, a polovina je zabeležena u Beogradu - 1.144.



To je najveći broj u glavnom gradu do sada.



Slede Novi Sad 219, Kraljevo 60, Niš 50, Vranje 32, Zrenjanin 29, Pančevo 25, Sremska Mitrovica 22 i Ljubovija 20.



Ostali gradovi imaju manje od 20 novoregistrovanih.



Kovid bolnice u Srbiji se pune iz časa u čas, a u Beogradu ponestaje mesta. Samo u poslednjih 24 sata u Beogradu je bilo više od 100 prijema pacijenata kod kojih je dijagnostikovan kovid-19.


Šta znači odluka:Ne više od pet ljudi?

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je da nova zabrana okupljanja više od pet osoba nije preporuka već mera koja će biti zakonski regulisana, kao i da se odnosi na organizovana javna okupljanja.



Kisić Tepavčević ističe da će i ta mera biti, kao i prethodne, zakonski regulisana, kao i da će se odnositi na javne manifestacije.



Ta mera se, kako kaže, odnosi na sve vrste proslava, kongresa, seminara i slično, to jest na sva organizovana okupljanja.



"Ne odnosi se na školsku i radnu sredinu, gde može da bude više od pet osoba, ali samo ako se obezbede četiri metra kvadratna po osobi u prostoriji, to jest udaljenost od dva metra".



Dodaje da je ta mera uvedena za javna okupljanja u skoro svim zemljama i da je kod većine upravo zabrana okupljanja više od pet ljudi.



Kada je reč o kulturnim manifestacijama, kaže da je tu i dalje za pozorišta i bioskope ograničenje do 500 ljudi, uz strogo propisane uslove - nošenje maske, razmaka i slično.


Kisić-Tepavčević: Hospitalizovano 2.307 kovid pacijenata

Članica Kriznog štaba Darija Kisić-Tepavčević saopštila je danas da je trenutno hospitalizovano 2.307 kovid pacijenata, od kojih najviše u Beogradu.



Ukazala je da je u bolnici Dragiša Mišović šmesteno 10 dece i šest majki, jedna trudnica, odnosno ukupno preko 200 kovid pacijenata.



Najviše, kako je dodala, nalazi se u KBC Bežanijska kosa sa 244.



Kisić-Tepavčević rekla je da još ima kapaciteta i da je moguće i dalje da se razmišlja nekoliko koraka napred, ali da treba svi da mislimo na popunjenost kapaciteta u zdravstvenom sistemu i ne dozvolimo da oni budu maksimalno iscrpljeni.

Okupljanja do pet osoba; i srednjoškolci na "mini raspustu"

Članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević potvrdila je da je danas na sednici tog tela odlučeno da se broj osoba koje mogu da se okupljaju u otvorenom i zatvorenom prostoru smanji sa 30 na pet.



Takođe, i srednjoškolci će imati "mini raspust" - 11, 12. i 13. novembra, što je bilo predviđeno samo za učenike osnovnih škola.



"Sada smo odlučili da i srednjoškolci imaju ''mini raspust'' u isto vreme, tako da tri dana đaci neće pohađati školu. Videli smo da se školska sredina nije pokazala kao okidač za širenje korona virusa", rekla je Kisić na pres konferenciji.



Ona je dodala da nije bilo odluke za neke radikalnije mere, poput ograničavanja kretanja ili ograničavanje satnice rada.



"Situacija je izuzetno nepovoljna i nestabilna, to što je u nekim drugim zemljama lošije, ne sme da nas teši", navela je Kisić Tepavčević.



Ukazala je da je 10 preminulih u poslednjih 24 sata u našoj zemlji, veliki gubitak, a sve to pokazuje kakav je potencijal virusa, koliko je opasan i kako se brzo širi.

Kisić:U ustanovama socijalne zaštite 315 zaraženih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj starih i odraslih virusom korona inficirano je 197 korisnika i 118 zaposlenih, saopštila je danas član Kriznog štaba i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.



Ona je na redovnoj pres konferenciji Kriznog štaba kazala da je polovina svih potvrđenih slučajeva virusa korona u Srbiji u poslednjih nedelju dana sa područja Beograda - čak 50 odsto, zatim slede Novi Sad sa 6,76 odsto, Kragujevac sa 3,14 odsto, Valjevo i Kraljevo sa 2,5 odsto i Niš sa 2,3 odsto.



''''U Beogradu se registruje više od 1.000 novobolelih, a od ukupnog broja potvrđenih slučajeva u prestonici 14 dosto sa opštine Novi Beograd, 13 odsto sa opštine Zemun, 11,7 odsto sa opštine Zvezdara, 11,5 sa opštine Čukarica i 11 odsto sa opštine Rakovica'''', rekla je Kisić Tepavčević.



Podsetila je da je pre tačno osam meseci registrovan prvi slučaj korona virusa u Srbiji navodeći da 53,3 odsto ukupnog broja zaraženih od početka epidemije čine pripadnici muškog pola, a 46,7 odsto ženskog pola.



Kisić Tepavčević je kazala da je od početka epidemije najviše zaraženih u starosnoj grupi od 30 do 39 godina, odnosno 20 odsto od ukupnog broja inficiranih, što znači da je svaka peta osobe kod koje potvrđen virus pripada toj starosnoj grupi.



Kako je rekla, nešto manja zastupljenost je u starosnoj grupi od 40 do 49 godina oko 19 odsto, dok je u grupi od 50 do 59 godina bilo 17 odsto.



''Od početka epidemije u našoj zemlji, 60 odsto od ukupnog broja obolelih pripadalo je starosnoj grupi od 30 do 59 godina'', rekla je Kisić Tepavčević.



U grupi od 60 do 69 godina bilo je 13 odsto zaraženih, od 70 do 79 godina 7 odsto, a u grupi od 80 do 89 tri odsto zaraženih, dok je među starijima od 90 godina bilo je 0,3 odsto obolelih.



U najmlađoj starosnoj grupi, do 9 godina, inficirano je 2,2 odsto, u grupi od 10 do 19 godina 3,4 odsto, a u grupi od 20 do 29 godina 14 odsto.


Kisić Tepavčević: Imamo kapaciteta za veći broj testiranja,moramo biti racioni

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da zdravstveni sistem trenutno ima kapacitet i za veći broj testiranja nego što se sada testira, ali da moramo biti racionalni pošto niko ne zna koliko će ova situacija potrajati.



Ona je rekla da se testiraju svi za koje lekari utvrde na osnovu simptoma i pregleda da treba da se testiraju.



Objašnjava da su sada prisutne respiratorne infekcije i virusi koji imaju slične simptome kao kovid i da se kod određivanja ko treba da se testira primenjuju važeći zdravstveni kriterijumi.



"Sada se ne razlikuju simptomi respiratornih infekcija od kovda i svako kada dobije neki simptom pomisli da bi trebalo da se testira, ali moramo da budemo racionalni u upotrebi testova, pošto ne znamo koliko će ovo sve trajati", istakla je ona.



Upitana kako komentariše to što od oftamologa stižu informacije da dolazi sve više pacijenata koji imaju problema pošto se dezinfikuju uv lampama, rekla je da to treba pitati oftamologe i da bi svakako eventualnu vezu trebalo dobro ispitati.


Novim zakonom biće omogućene mandatne kazne

Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđeno da inspektor može na licu mesta izrekne mandatnu kaznu zbog nepoštovanja mera.



Na konferenciji za medije, Kisić je istakla da je za nenošenje maski predviđena novčana kazna od 5.000 dinara za građane i između 30.000 i 300.000 dinara za pravna lica.



"Ono što je najbitnije kada je u pitanju prevencija u okviru izmene zakona, jeste mogućost da mandatnu kaznu izrekne inspektor na licu mesta usled nepoštovanja mera", rekla je Kisić.



Predlog zakona je juče usvojen na vladi, a Kisić dodaje da je potrebno da prođe osam dana kako bi taj Zakon stupio na snagu.

O slavama:Smanjiti broj gostiju i primati ih u raličito vreme

Članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević apelovala je ponovo danas na sve koji proslavljaju krsne slave u narednom periodu da vode računa i smanje mogućnost prenošenja virusa.



"Da ne bude naš porodični dom mesto gde se zaraza prenosi. Jedini savet za sve u periodu slava je da maksimalno limitiramo, koliko možemo, i da rasporedimo goste u vremenskom periodu, da proslavimo slavu u zdravlju" rekla je Kisić upitana koja je preporuka za građane, s obzirom da slede neke od najvećih slava, Mitrovdan, Đurđic, Aranđelovdan.



Kako je rekla, ovo je period godine koji karakterišu porodična okupljanja i praznici, ali ako volimo svoju porodicu i prijatelje, najbolje što za njih možemo da učinimo je da smanjimo rizik da se razbole.

 

Autor:
Pošaljite komentar