Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dedić: Ustanove kulture spremne za rad polovinom septembra

14.08.2020. 15:40 15:44
Piše:
Foto: Velika sala SNP Foto: SNP

Ministarstvo kulture i informisanja izradilo preporuke za izvođenje kulturnih delatnosti, kako bi se podstakla realizacija programa uz poštovanje mera zdravstvene zaštite.

BEOGRAD: Pripremajući se za jesenju sezonu Ministarstvo kulture i informisanja je održalo sastanke sa predstavnicima ustanova kulture čiji je osnivač Srbija koji su izrazili spremnost i predstavili planove da polovinom septembra otpočnu sa izvođenjem programa, saopštila je za Tanjug Ivana Dedić, pomoćnik ministra u Sektoru za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije.



Upravni odbori ovih ustanova kulture, kako je kazala, usvojili su Pravilnike o načinu rada u uslovima pandemije, a pored toga na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja doneta je Uredba o ponudi važenja kupljenih ulaznica za kulturno-umetničke manifestacije koje su otkazane.



Pomenutom uredbom utvrđen je način i stvoreni su uslovi pod kojima se može ponuditi odgovarajuća zamena, odnosno nadoknada za neiskorišćenu kupljenu ulaznicu.



“U datoj situaciji potrebno je da se svi akteri, kada kažem svi tu mislim i na glumce i reditelje, sve zaposlene u pozorištima, muzičare, ostale izvođače, naravno i na publiku i resorno Ministarstvo i lokalne samouprave, prilagode situaciji u kojoj se nalazimo, i da svi zajedno uložimo maksimalni trud kako bi kulturni sadržaji, u onoj meri koliko je to moguće odnosno u skladu sa merama zdravstvene prevencije, bili element normalizacije svakodnevnog života”, smatra Dedić.



Kako je ocenila, okolnosti svakako još uvek nisu najbolje, ali nesumnjivo ostavljaju prostor da se urade konkretne stvari, a da zainteresovana publika treba da bude u prilici da koristi kulturne sadržaje i u drastično izmenjenim društvenim prilikama, uz maksimalno poštovanje mera bezbednosti.



“Podsećam da je još tokom proleća, u trenutku kada je došlo do poboljšanja epidemiološke slike, Ministarstvo kulture i informisanja izradilo preporuke za izvođenje kulturnih delatnosti, kako bi se podstakla realizacija programa uz poštovanje mera zdravstvene zaštite. Pojedini kulturni poslenici skloni su da zaborave da su realizovani gotovi svi planirani konkursi, čime smo obezbedili mogućnost kontinuiranog održavanja kulturno-umetničkog života u Srbiji”, kaže ona.



Dodaje da je Ministarstvo time obezbedilo uslove za dostupnost kulturnih sadržaja, odnosno slobodan protok i razmenu kulturnih izraza i sadržaja, što je u skladu sa opštim interesom u kulturi.



“Ovim putem apelujem na ostale činioce kulturnog života (organe lokalnih samouprava, organizatore festivala, institucije kulture, civilni sektor) da u okvirima svojih nadležnosti realizuju programe koje su planirali, poštujući zdravstvene mere bezbednosti”, ističe Dedić.



Napominje i da Ministarstvo kulture i informisanja nema nikakvih rezervi odnosno da podržava početak rada pozorišta u terminu u kojem ona obično počinju da rade, a to je početkom oktobra, naravno uz striktno poštovanje mera zdravstvene zaštite.



“Ovo kažem zbog pojedinih neozbiljnih izjava neodgovornih pojedinaca o tome da je neko “zakatančio” pozorišta, što apsolutno ne odgovara istini, jer je opšte poznato da pozorišta svake godine imaju letnju pauzu tokom koje se ne odigravaju predstave”, dodaje.



Smatra da je nešto složenija situacija kod muzičko-scenskih izvođenja gde se mora voditi računa o mnogo više stvari kada je reč o zdravstvenoj zaštiti i samih izvođača i publike.



U sadejstvu sa Vladom i ustanovama kulture, Ministarstvo kulture i informisanja, kako ističe, intenzivno radi na definisanju mera i rešenja koja bi obezbedila što kvalitetniju realizaciju događaja uz poštovanje mera protiv širenja epidemije.



“Podsetila bih i da je u saradnji sa Vladom Srbije Ministarstvo iniciralo i obezbedilo novčanu pomoć za 2.353 samostalna umetnika, te smo na taj način podržali nosioce osnovnih kulturnih delatnosti”, istakla je Dedić.



U dogovoru sa Vladom i ustanovama kulture čiji osnivač je Republika radi se na izradi preporuka za bezbedno organizovanje rada ustanova kulture, koje će biti donete nakon konsultacija sa Kriznim štabom i u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.



Ministarstvo kulture i informisanja će sa Vladom Srbije kontinuirano sprovoditi mere zdravstvene zaštite u cilju što uspešnijeg odvijanja kulturnog života u našoj zemlji, strogo vodeći računa o zdravlju izvođača i publike, što je, kako zaključuje pomoćnik ministra, u situaciji koja je zadesila ceo svet pitanje - od prioritetnog značaja.

Autor:
Pošaljite komentar
Ministarstvo kulture: "Đeca Kozare" zasluženo podržana od FCS

Ministarstvo kulture: "Đeca Kozare" zasluženo podržana od FCS

21.07.2020. 14:16 14:23
Ministarstvo kulture podržalo „Lenkin prsten” u Srbobranu

Ministarstvo kulture podržalo „Lenkin prsten” u Srbobranu

23.06.2020. 10:25 10:37
Ministarstvo kulture: 30 000 mesečno samostalnim umetnicima

Ministarstvo kulture: 30 000 mesečno samostalnim umetnicima

15.04.2020. 15:20 15:21