Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

okoTVoko Nema leka medijska apoteka

20.06.2020. 17:37 17:38
Piše:
Izvor: Aleksandar Filipović foto: Dnevnik.rs

Kad se svede bilans izgleda da je Estrada najviše stradala kada je u pitanju korona ili je u pitanju marketinški trik, pošto u ovoj državi više ništa nije slučajno kad su u pitanju estradne dive i sve njihove „gafove” detaljno planiraju vešti PR menadžeri.

Kako god, nije više u modi pesma „Pozitivna sam” Nataše Bekvalac, pre se vraća pesma „Negativ” koji sada ponovo uspešno pevaju Tijana Dapčević i „Frajle”.

Naravno najviše nas je zanimao slučaj kako su se srpska majka Ceca i sin joj Veljko zarazili koronom i ko je prvi dobio koronu i prenosio drugima? I onda je krenulo „istraživačko novinarstvo” da se utvrdi ko se testirao, ko se nije testirao ko je fasovao, a ko je izbegao virus. I kako se to desilo da je estrada dobila rezultate za nekoliko sati kad takav pouzdan test ne postoji. U jednom trenutku Ceca je preuzela ulogu doktora Nestorovića pa je širokim narodnim masama putem Instagrama objasnila da ako država pušta navijače na stadione, jasno je da je korona oslabila.

Aleksandra Prijović popularno nazvana Prija, za to vreme je nastupala na splavu iako je bila u rizičnoj grupi. Joksimovići su morali da javnosti izlažu svoj zdravstveni karton. Opet se izgubila granica gde počinje objektivna informacija, a gde sve prelazi u „novinarsku patku”. A stvar nije za šalu. Iako se odigrao famozni derbi bez ikakvih mera zaštite i lične odgovornosti, u noćnim izlasicma u Novom Sadu, nema ljudi kao nekad. Većina običnog sveta je depresivna jer ne zna šta ih čeka u narednim mesecima. I pored sto evrića, budžeti su stanjeni.

Niko ne zna kakvo će da nam bude leto i da li će da se vrati drugi talas epidemije. Doktor Kon je otišao na godišnji odmor, a od epidemiologa koje smo gledali svaki dan, ni traga ni glasa. Da li ćemo upošte imati svoje demokratsko pravo da odemo na bilo kakvo putovanje ili nas opet čeka karantin? Na odlasku kineski stručnjaci su rekli da su se svi opustili, i građani i struka. A pokazalo se i pored svih medijskih egzibicija koje je pravio di-džej Žeks (Željko Mitrović) oko zaštite zaposlenih i gostiju da je zaražena voditeljka s njegove televizije, da je korona veoma lako mogla da uđe i preko trećih lica do Zadruge. Potom je košarkaš odbojkaš Aleksandar Atanasijević zaražen koronom nakon što je gostovao na ružičastoj televiziji, te je i voditelj Ognjen Amidžić morao na testiranje. I u pravu je kolega Milivoje Čolić Mili koji tvrdi da će drugi talas korone da pogodi samo domaći šou biznis. Pravo estradanje.

Ali da bolest nije šala potvrđuje i objava Voje Nedeljkovića na društvenim mrežama. Voja je stavio sliku iz bolničke postelje sa maskom preko lica i napisao je „Biće bolje.. došlo je doba za malu generalku. Za to vreme razmišljajte. Čuvajte se”. Iako je Voja oženjen prelepom doktorkom, voditeljski posao je toliko stresan da je žuč nešto što je neizbežno. Setimo se samo da su i najpopularniji voditelji tok šou programa Ivan Ivanović i Ognjen Amidžić bili često na VMA zbog srčanih i ostalih zdravstvenih tegoba.

Prosto ne znam novinara u Srbiji kome je lako. Borba za gledanost i rejting, donosi svoju cenu. Tako je nekako i tiho otišao Milorad Crnjanin. Ugasio se a da niko nije ni pobrojao šta je sve taj čovek uradio u svojoj velikoj televizijskoj karijeri. Ko zna šta ga je pojelo, da li to što posla nije bilo kao nekada bavljenje politikom na pogrešan način ali je činjenica da je to ličnost koja je obeležila jedno televizijsko vreme. Da ne pričam šta se dešavalo sa tragičnom sudbinom Milovana Ilića Minimaksa. I koliko god da ga se setimo nije dovoljno jer nas je zadužio svoji humorom. Ovde su se izmešali lončići - pevačice postaju epidemiolozi, tabloidni novinari se ne oslanjaju na mišljenje stručanjaka i prave od medicine jeftine tabloidne petparačke panflete. Vlasnik televizije se bavi ozoniranjem, a pojedini epidemiolozi su postali estradne zvezde.

Najveća zaraza je način na kojima se vodio dijalog i diskusija na ozbiljne teme na pojedinim televizijama. Pandemija je samo razotkrila u kakvom svetu živimo. A posledice ćemo tek da osetimo. Stoga čuvajte zdravlje, jer ako se to izgubi nikakva naknadna pamet nam ne može pomoći. Neko je lepo rekao u poslednje tri decenije svim sferama našeg društva od školstva, zdravstva do medija vlada negativna selekcija i da nigde nema mesta ni za stručnjake, nit profesionalce. Korona će možda proći i opet doći. Ali za neke druge bolesti,

posebno za prostakluk koji se masovno širi regionom, što je vidljivo u svim govornim tok šou programima i po uvredljivim natpisima po stadionima, po govoru mržnje na društvenim mrežama, plašim se da smo upali u jednu drugu bolest. A to za sada nema LEKA APOTEKA.

Aleksandar Filipović

Autor:
Pošaljite komentar
OkoTvoko: Nema pomilovanja

OkoTvoko: Nema pomilovanja

13.06.2020. 17:38 17:39
okoTVoko: Dosadni TV formati

okoTVoko: Dosadni TV formati

06.06.2020. 09:52 09:53
okoTVoko: Sto­ja

okoTVoko: Sto­ja

30.05.2020. 15:52 15:54