Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Sufinansiranje u kulturi: Važna podrška domaćim umetnicima

13.05.2020. 11:20 11:22
Piše:
Foto: Srđan Doroški

NOVI SAD: Republički, pokrajinski i konkurs Grada Novog Sada, za sufinansiranje projekata u kulturi, otvoreni početkom godine, pa obustavljeni u martu zbog pandemije, biće uskoro nastavljeni tamo gde su zastali.

Kulturne institucije su već dobile obaveštenja o tome, a u narednih mesec i po dana trebalo bi očekivati i rezultate konkursa. I Gradska uprava za kulturu Novog Sada je dopisom obavestila kulturne institucije koje su konkurisale, i pozvala ih na dogovore. Muzička omladina Novog Sada već je obavila razgovor o tome u Gradskoj upravi za kulturu, potvrđuje njen sekretar Milan Radulović, i dodaje da je tako Grad Novi Sad prvi reagovao, i da su još pre nekoliko dana dobili informaciju da se konkursi nastavljaju tamo gde je započeto.

Očekuje se da će se planirani programi i aktivnosti realizovati, i u tom smislu mi treba da odgovorimo do kraja ove nedelje, odnosno do petka Gradu, a potom su isti dopisi usledili i od Republike i Pokrajine, koji su dali nešto kraći rok, do 13. maja, da odgovorimo na njihov upit da li smo, i u kom obimu, spremni da realizujemo svoje planirane aktivnosti, ne samo mi, nego i ostali koji su se našli na konkursu. Naravno da smo spremni da to realizujemo, tim pre jer je za Nomus festival već određen novi termin. Na vreme smo to planirali i kontaktirali smo umetnike, i trebalo bi da bude održan između 21. i 28. oktobra, napominje Milan Radulović.

On podseća da su već ranije isticali u javnosti da se Nomus ne otkazuje, nego da se samo odlaže festival, čija će realizacija, naravno, u velikoj meri zavisiti od finansijera.

Čini mi se da je ovo sada mnogo povoljnija situacija za nas, jer ćemo znati čime raspolažemo. Očekuje se da rezultati svih konkursa budu poznati do polovine juna. Koliko sam upoznat, finansiraće se ono što je planirano, budžet za kulturu se ne smanjuje, i neka razmišljanja, i preporuke su da se maksimalno pomogne domaćim umetnicima, pogotovo nezavisnoj umetničkoj sceni, i to je potpuno u redu. Mi imamo dosta domaćih umetnika u ovogodišnjem programu Nomusa, to je fakat, imam utisak kao da nas je neko pogledao kad smo planirali program, i rekao da to tako treba da bude urađeno. Isto tako, razmišljanja smo, i maksimalno se trudimo, da festival bude, koliko mogućnosti to dozvoljavaju, u celosti izveden, odnosno da se realizuje predloženi program. U onome što ne bude moglo da se realizuje, spremni smo da se držimo koncepta da, pre svega, budu žene u fokusu, dakle ženski solisti. Ako nemamo mogućnosti da dovedemo soliste iz inostranstva, naravno da ćemo se fokusirati na domaće snage, koliko to mogućnosti dozvoljavaju, pominje Milan Radulović.

Već sada se zna da Nagaš ansambl iz Jermenije u tom periodu ne može da bude ovde, i neće moći da učestvuje na Nomusu, kako iznosi Radulović, dok su termin potvrdili Signum saksofon kvartet, a litvanski kamerni orkestar „Nove ideje“ obavestio je organizatore Nomusa kada bi mogao da bude na raspolaganju. Neminovno će biti i nekih korekcija u rasporedu programa. Po rečima Radulovića, obavljen je i razgovor sa dirigentom Bojanom Suđićem, koji je u prvi mah, kada je odložen Nomus, rekao da nije siguran da će moći s jeseni da učestvuju zbog Bemusa. Međutim, u ponovnom razgovoru Suđić je rekao Simfonijski orkestar RTS-a stoji na raspolaganju, da može da se na njih računa, jer će Bemus, umesto u oktobru, biti planiran za prvu nedelju novembra. To čak otvara i neke nove mogućnosti, dodaje Radulović, jer će nešto moći i da se pripoji i spoji u njihovim programima.

Naravno da još uvek ima gomila nepoznanica u tome šta će biti, i kako će sve biti realizovano. Mi smo već sada pripremili dopise da smo sve tri manifestacije, koje organizujemo tokom godine u Novom Sadu, spremni da uradimo u celosti. Imamo samo promene u terminu Novosadskog muzičkog leta, jer ga nećemo raditi od juna, nego od 25. jula do 25. avgusta, ukoliko bude dodeljen novac za to, navodi Radulović, i ističe da je Muzička omladina Novog Sada, koja organizuje još i Nomus i ciklus božićno – novogodišnjih koncerata, spremna da odgovori na sve izazove.

Republika, Grad i Pokrajina su dali zeleno svetlo da se konkursi nastave, ali Radulović podseća da se očekuje da u realizaciji programa svi pridržavaju propisanih mera u pandemiji. Zato je od institucija koje su konkurisale traženo da odgovore na pitanje da li mogu da ispune te uslove.

U Sinagogi nije problem da se napravi rastojanje u publici, budući da ona može da se razmesti da sedi od polovine sale, i na balkonu. Problem jeste kako tu distancu postići u orkestru, priznaje Radulović, jer niti postoji tako velika scena za to, a pitanje je i kakav će zvuk biti u takvim okolnostima. No, rešenja za to se ne mogu sada unapred odrediti. Najrizičniji su horski pevači, i duvači, jer su najveći rasadnici virusa, i o tome će morati da se vodi računa. Ima još dosta sličnih nedoumica, o kojima se razmišlja u ovom trenutku, a kako dodaje Radulović, jedna od nepoznanica je, recimo, da li će muzičari iz inostranstva morati da budu u karantinu kada uđu u našu zemlju. No, rešenja za sve će se svakako „u hodu“ nalaziti, pogotovo ako i dalje bude popuštanja mera i slabljenja aktivnosti virusa.

N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar
Za pomoć umetnicima 212 miliona dinara, po 30.000 mesečno

Za pomoć umetnicima 212 miliona dinara, po 30.000 mesečno

07.05.2020. 16:35 16:41
Umetnici pisali Vladi i ministarstvu finansija, traže pomoć

Umetnici pisali Vladi i ministarstvu finansija, traže pomoć

01.05.2020. 16:32 16:34