Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pokretna platforma do drugog sprata u žabaljskom Domu zdravlja

28.02.2020. 13:35 13:37
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

ŽABALJ: Udruženje roditelja i hranitelja dece i odraslih osoba sa invaliditetom „Altruist“ iz Žablja iniciralo je projekat za poboljšanje pristupačnosti važnim objektima, za osobe sa invaliditetom, po konkursu koji je raspisalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Altruist“ je tako uspešno postavio pokretnu rampu na stepeništu žabaljskog Domu zdravlja, što je završeno krajem prošle godine.

Pokretna platforma ide od prizemlja, do drugog sprata, čime je omogućen lakši i sigurniji pristup svim službama, što mnogo znači osobama sa invaliditetom i teže pokretnim starijim građanima. Ministarstvo je izdvojilo nešto više od

dva miliona dinara, dok je lokalna samouprava učestvovala sa 440.000 dinara.

Stručni saradnik „Altruista“ Radenka Pavlov kaže da su primetili pozitivne reakcije sugrađana, koji su najpre bili zbunjeni, jer nisu znali namenu platforme, međutim, kada ih je osoblje ustanove upoznalo sa tom namenom, prijatno iznenađeni su počeli da je koriste, naročito oni stariji.

- Osobe sa invaliditetom ne mogu samostalno da uđu ni u banke i pošte, a tek kad se stavimo u njihovu situaciju, shvatimo važnost ovog problema - istakla je Pavlov i dodala da je pokretna platforma dostupna svim građanima koji se otežano kreću, iz bilo kojeg razloga, da bi bez problema stigli do interniste, pulmologa, oftalmologa, stomatologa...

„Altruist” je jedino udruženje u žabaljskoj opštini koje se bavi decom, omladinom i odraslima sa invaliditetom, pa se trude da njihovi korisnici ostanu u sistemu, čak i kad završe školovanje, a streme ka tome da im svakodnevne obaveze budu što više olakšane. Svi iz „Altruista“ borili su se prethodne dve godine za finansijsku pomoć, koja bi pokrila troškove za postupak licenciranja, kako bi, po dobijanju licence, mogli da računaju na redovnu pomoć države. Uspeli su u toj borbi, inspekcije su proverile objekat i stručne radnike, pa je sada u toku postupak licenciranja i stručno usavršavanje mentora, a nazire se pozitivan ishod.


Povezaniji sa sugrađanima

Udruženje „Altruist“ usmereno je ka vaspitno-korektivnom radu sa decom i odraslima sa smetnjama u razvoju i nema obavezu opismenjavanja, iako to neguje kroz svakodnevni rad, te je tako akcenat na socijalizaciji i druženju. Korisnici udruženja često šetaju Žabljem i realizuju aktivnosti na otvorenom, skreću pažnju na sebe i na taj način pomažu razvijanju svesti sugrađana o problematici osoba sa smetnjama u razvoju. Vidljiviji su za zajednicu od preseljenja u nekadašnju zgradu suda u centru, pored škole. Dok su bili u maloj neuglednoj prostoriji, za „Altruist“ znali su samo prijatelji i članovi njihovih porodica. Proleće ih naročito inspiriše, a obožavaju da vreme provode na obali Jegričke.


Potrebna im je pomoć za održivost udruženja, pa su tako, osim pomoći lokalne samouprave, i javna preduzeća priskočila u pomoć. JKP „Čistoća Žabalj“ i „Vodovod opštine Žabalj“ uz mesečne račune dele građanima i uplatnice za donaciju „Altruistu“. Svi koji su u mogućnosti da im pomognu, mogu to učiniti uplatom na žiro račun 160-363602-35.

Stručni radnik udruženja master pedagog Danijela Prole naglasila je da je u proteklom periodu vidan značajan pomak na lokalnom nivou, kada su u pitanju osobe sa invaliditetom.

- Imamo mnogo ideja i polako realizujemo jedan po jedan projekat. U tome imamo punu podršku lokalne samouprave, te s pokrajinskog i republičkog nivoa. Gledamo da iniciramo postavljanje rampi na što više javnih objekata, a sigurna sam da ćemo u tome vremenom uspeti, najbitnije je da imamo podršku, kako nadležnih, tako i sugrađana - istakla je Prole.

M. Rašić

Autor:
Pošaljite komentar