clear sky
10°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Покретна платформа до другог спрата у жабаљском Дому здравља

28.02.2020. 13:35 13:37
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

ЖАБАЉ: Удружење родитеља и хранитеља деце и одраслих особа са инвалидитетом „Алтруист“ из Жабља иницирало је пројекат за побољшање приступачности важним објектима, за особе са инвалидитетом, по конкурсу који је расписало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

„Алтруист“ је тако успешно поставио покретну рампу на степеништу жабаљског Дому здравља, што је завршено крајем прошле године.

Покретна платформа иде од приземља, до другог спрата, чиме је омогућен лакши и сигурнији приступ свим службама, што много значи особама са инвалидитетом и теже покретним старијим грађанима. Министарство је издвојило нешто више од

два милиона динара, док је локална самоуправа учествовала са 440.000 динара.

Стручни сарадник „Алтруиста“ Раденка Павлов каже да су приметили позитивне реакције суграђана, који су најпре били збуњени, јер нису знали намену платформе, међутим, када их је особље установе упознало са том наменом, пријатно изненађени су почели да је користе, нарочито они старији.

- Особе са инвалидитетом не могу самостално да уђу ни у банке и поште, а тек кад се ставимо у њихову ситуацију, схватимо важност овог проблема - истакла је Павлов и додала да је покретна платформа доступна свим грађанима који се отежано крећу, из било којег разлога, да би без проблема стигли до интернисте, пулмолога, офталмолога, стоматолога...

„Алтруист” је једино удружење у жабаљској општини које се бави децом, омладином и одраслима са инвалидитетом, па се труде да њихови корисници остану у систему, чак и кад заврше школовање, а стреме ка томе да им свакодневне обавезе буду што више олакшане. Сви из „Алтруиста“ борили су се prеthodnе две године за финансијску помоћ, која би покрила трошкове за поступак лиценцирања, како би, по добијању лиценце, могли да рачунају на редовну помоћ државе. Успели су у тој борби, инспекције су провериле објекат и стручне раднике, па је сада у току поступак лиценцирања и стручно усавршавање ментора, а назире се позитиван исход.


Повезанији са суграђанима

Удружење „Алтруист“ усмерено је ка васпитно-корективном раду са децом и одраслима са сметњама у развоју и нема обавезу описмењавања, иако то негује кроз свакодневни рад, те је тако акценат на социјализацији и дружењу. Корисници удружења често шетају Жабљем и реализују активности на отвореном, скрећу пажњу на себе и на тај начин помажу развијању свести суграђана о проблематици особа са сметњама у развоју. Видљивији су за заједницу од пресељења у некадашњу зграду суда у центру, поред школе. Док су били у малој неугледној просторији, за „Алтруист“ знали су само пријатељи и чланови њихових породица. Пролеће их нарочито инспирише, а обожавају да време проводе на обали Јегричке.


Потребна им је помоћ за одрживост удружења, па су тако, осим помоћи локалне самоуправе, и јавна предузећа прискочила у помоћ. ЈКП „Чистоћа Жабаљ“ и „Водовод општине Жабаљ“ уз месечне рачуне деле грађанима и уплатнице за донацију „Алтруисту“. Сви који су у могућности да им помогну, могу то учинити уплатом на жиро рачун 160-363602-35.

Стручни радник удружења мастер педагог Данијела Проле нагласила је да је у протеклом периоду видан значајан помак на локалном нивоу, када су у питању особе са инвалидитетом.

- Имамо много идеја и полако реализујемо један по један пројекат. У томе имамо пуну подршку локалне самоуправе, те с покрајинског и републичког нивоа. Гледамо да иницирамо постављање рампи на што више јавних објеката, а сигурна сам да ћемо у томе временом успети, најбитније је да имамо подршку, како надлежних, тако и суграђана - истакла је Проле.

М. Рашић

Аутор:
Пошаљите коментар