Japanski učenici pomažu u pripremanju i serviranju obroka u školi
Japanski učenici pomažu u pripremi i serviranju obroka, te čišćenju posle obroka u školi, piše Radio Sarajevo.
Na taj način se uče zdravoj ishrani i odgovornosti, navode iz Svetskog ekonomskog foruma.
Reč je o programu koji se primenjuje već deset godina. Osmislili su ga nutricionisti. Napravili su posebni meni za đake širom zemlje.
Ručak se servira u učionicama, a ne u kafeterijama. Svi jedu istu hranu.
U ishrani postoji ravnoteža između ribe, drugih vrsta mesa, ugljenhidrata i povrća. Obroci sadrže od 600 do 700 kalorija. Ovakav način ishrane se pokazao kao ispravan.
Japan je jedina zemlja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u kojoj je manje od jednog deteta među njih pet gojazno.
Adekvatna ishrana doprinosi i uspehu u školi, ukazali su iz Svetskog ekonomskog foruma.