Dobro se slažu riđička vina, somborski sir i pirotske peglane kobasice
Mada je poprilično udaljen od Sombora, Pirot je jedan od onih gradova sa kojima zapadna Bačka ima odličnu saradnju, oličenu pre svega u projektu obnoavljanja zaboravljenog umeća izrade staparskog i pirotskog ćilima.
Tako je potpuno očekivano da se i Somborci zapute na jednu od najvećih gastronomskih manifestacija u Srbiji, prošlonedeljni Sajam peglane kobasice u Pirotu.
Pored ovog autohtonog suhomesnatog proizvoda, desetine hiljada posetilaca iz Srbije, Bugarske i celog Balkana, imali su priliku da uživaju i u gastronomskoj ponudu Sombora, pošto je, u aranžmanu somborske Turističke organizacije na jug naše zemlje otišla i mala, ali odabrana ekipa ovdašnjih proizvođača.
Osmi po redu Sajam pirotske peglane kobasice u tamošnjoj hali „Kej“, pored 40 proizvođača peglane kobasice i 150 proizvođača rakije, vina, sireva i meda ugostio je somborske proizvođače sira iz gazdinstva „Stokuća“, vinariju „Stanimirović“ i vinariju „Vrt“ iz Riđice koja sve češće sa evropskih i svetskih takmičenja vinara dolazi ovenčana nagradama. Ujedno, poseta Pirotu poslužila je predstavnicima grada, zameniku gradonačelnice Antoniju Ratkoviću i šefici njenog kabineta Ljiljani Mirić Marinković, da razgovaraju o novim vidovima saradnje.
M. Mć