Добро се слажу риђичка вина, сомборски сир и пиротске пеглане кобасице
Мада је поприлично удаљен од Сомбора, Пирот је један од оних градова са којима западна Бачка има одличну сарадњу, оличену пре свега у пројекту обноављања заборављеног умећа израде стапарског и пиротског ћилима.
Тако је потпуно очекивано да се и Сомборци запуте на једну од највећих гастрономских манифестација у Србији, прошлонедељни Сајам пеглане кобасице у Пироту.
Поред овог аутохтоног сухомеснатог производа, десетине хиљада посетилаца из Србије, Бугарске и целог Балкана, имали су прилику да уживају и у гастрономској понуду Сомбора, пошто је, у аранжману сомборске Туристичке организације на југ наше земље отишла и мала, али одабрана екипа овдашњих произвођача.
Осми по реду Сајам пиротске пеглане кобасице у тамошњој хали „Кеј“, поред 40 произвођача пеглане кобасице и 150 произвођача ракије, вина, сирева и меда угостио је сомборске произвођаче сира из газдинства „Стокућа“, винарију „Станимировић“ и винарију „Врт“ из Риђице која све чешће са европских и светских такмичења винара долази овенчана наградама. Уједно, посета Пироту послужила је представницима града, заменику градоначелнице Антонију Ратковићу и шефици њеног кабинета Љиљани Мирић Маринковић, да разговарају о новим видовима сарадње.
М. Мћ