Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pet romana u finalu trke za Ninovu nagradu kritike

16.01.2020. 11:10 11:21
Piše:
Foto: pixabay.com

U završni krug za izbor najboljeg romana godine po izboru Ninovog žirija kritike ušlo je pet knjiga “Mulat albino komarac” Steva Grabovca (Imprimatur), “Grozota ili...” Slobodana Tišme (Čarobna knjiga), “Yugoslav” Ane Vučković (Partizanska knjiga), “Po šumama i gorama” Milenka Bodirogića (Orfelin) i “Pas i kontrabas” Saše Ilića (Orfelin).

Aktuelni saziv žirija, koji radi u sastavu Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić (predsednik) razmatrao je 200 romana koliko je stiglo na konkurs za ovo naše najznačajnije književno priznanje, a ime šezdeset šestog dobitnika Ninove nagrade saopštiće u ponedeljak, 20. januara.

Roman Steva Grabovca (Slavonski Brod, 1978) “Mulat albino komarac” po oceni pisca Bekima Sejranovića svedočanstvo je o jednoj izgubljenoj generaciji. Na samom početku, u detinjstvu, ta generacija pred sobom kao da ima, bar se tako može činiti onima koji su u to verovali, neku budućnost, no umesto toga, sledi ratna apokalipsa, upropaštene tinejyerske godine, a potom, kad dođe nekakav mir, sledi život bez nade u postapokaliptičnom, postratnom, distopijskom društvu koje danas svi tako dobro poznajemo. Miroslav Gojković navodi da je “lirska geografija romana obojena jugoslovenskom kulturom sedamdesetih i osamdesetih i Stevinim beskrajnim srcem, u kojem ima ljubavi i za yelata. Teško je jezikom obuhvatiti koliko lepote ima u ovoj knjizi”.

Osam godina nakon knjige “Bernardijeva soba”, za koju je dobio Ninovu nagradu, Slobodan Tišma (Stara Pazova, 1946) je ušao u finale sa novim romanom “Grozota ili...” za koji izdavač kaže da u njemu “neodoljivim šarmom otpadnika i gubitnika, autor dočarava lik dečaka, pa momka, s margine društva. Obezglavljenost njegovog života i njegov hod po mukama bude nam zaborav od kojeg smo pobegli tih ne tako davnih izgubljenih godina. Ova knjiga je nastala samo kao pokušaj pisanja i rezultat je nemogućnosti da se pripovedanje ovaploti u formi romana”.

Četvrti, najličniji roman “Yugoslav” Ane Vučković (Beograd, 1984) za urednika Srđana Srdića je elegična poema o zajedničkom vremena koje je junakinja provela sa ocem, s posebnim naglaskom na vremenu provedenom u ubijenoj Jugoslaviji. Autorka u romanu piše “Daj mi Jugoslaviju, gde je bilo i posla i zabave, i gde smo sve mogli, daj da ne liči na život”, dok u jednom intervjuu navodi da veruje da svako polazi, ako ne od svoje priče, onda od sopstvene percepcije tuđe priče u koju utiskuje nešto svoje, a pozivi da se bavi životom, ne samo oca, već i njegove generacije, a i svoje, su dobar poligon da za pričanje univerzalne priče.

Novi roman “Po šumama i gorama” Milenka Bodigorića (1964) autora nekoliko knjiga o srpskoj mitologiji, bavi se ovog puta istraživanjem drugačijeg mita vodeći čitaoce, zajedno sa svojim junacima hodačima u potragu za zemljom koje više nema. “Dva čoveka hodaju planinama i šumama svoje negdašnje zemlje koja se raspala u krvi, koje više nema, ali koja je stvarnija od svega što je iz njenog raspada nastalo. U tim hodanjima oni napuštaju gradove i postaju jadne i lepe umiruće zveri, oslobođene svakog zla”.

U ovom najužem izboru je i roman “Pas i kontrabas” Saše Ilića (Jagodina, 1972) o doktoru Dezideru Julijusu, čoveku koji je imao buran život u burnim vremenima od kraja Prvog svetskog rata, do, otprilike, tridesetih godina prošloga veka. Izdavač navodi da je tekst prožet detaljima iz privatnog doktorovog života, priča ocrtava i karakteristike vremena, počev od revolucionarnih previranja u Mađarskoj, do reakcija na te i takve događaje, naročito u Vojvodini u kojoj doktor i živi.

Sponzori Ninove nagrade su Sberbank, hotel Moskva, kao i jedna domaća i jedna strana kompanija koje su želele da ostanu anonimne kako bi u prvom planu ostali isključivo laureat i ugledno priznanje.

        N. Popov

Autor:
Pošaljite komentar