Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nije sva hrana za podgrevanje

19.12.2019. 12:17 12:23
Piše:
Foto: pixabay.com

Istraživanja pokazuju da u nekim slučajevima podgrevanjem termički obrađenih namirnica možemo da napravimo više štete nego koristi.

Dok jedne podgrevanjem gube nutritivna svojstva, druge u sebi sadrže jedinjenja koja zagrevanjem postaju toksična. Upravo zato su „Food Standards Agency” i „European Food Information Council” napravili listu namirnica koje ne bi trebalo da podgrevate.

Piletina

Piletina je bogata proteinima, a upravo su oni jedan od razloga zašto ne biste trebali da je podgrevate. Zbog promene strukture proteina, podgrejana piletina može da prouzrokuje probavne tegobe.

Takođe, može biti zaražena salmonelom. To može biti problem, ukoliko koristite mikrotalasnu za podgevanje. Razlog tome je što mikrotalasi ne prodiru u sve delove mesa pođednako, što znači da će se neki delovi termički obraditi pre drugih.

Pečurke

Pečurke sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu da unište. Takođe, podgrejane pečurke mogu da izazovu probavne tegobe. One mogu biti veoma štetne kad se jedu podgrejane.

Pirinač

U termički neobrađenom pirinču mogu se naći bakterije koje prouzrokuju trovanje. Kuvanjem se te bakterije uništavaju, ali čuvanje pripremljenog pirinča na sobnoj temperaturi može dovesti do pojave štetnih jedinjenja koja prouzrokuju povraćanje i dijareju.

Krompir

On podgrevanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji, na njemu se mogu razviti i bakterije Clostridium botulinum koje izazivaju botulizam - retko, ali po život opasno trovanje.

Spanać (lisnato povrće)

Spanać i ostalo lisnato povrće može da sadrži visoke koncentracije nitrata, u zavisnosti od toga gde se uzgaja. Sam nitrat je potpuno bezopasan, ali može da se pretvori u nitrite, a potom u nitrozamine, za koje je poznato da su kancerogeni.

Važno je naglasiti, kad je spanaću pitanju, da stručnjaci još nisu jednoglasni. Iako je „The European Food Information Council” upozoravao da je podgrevanje spanaća opasno, izgleda da sada menjaju mišljenje jer je jedan student tvrdio da je to bezopasno i potkrepio svoj argument naučnim obrazloženjem. U svakom slučaju spanać je daleko ukusniji kada ga jedete tek spremljenog, dakle bez podgrevanja.

Pripremila: Snežana Milanović

Piše:
Pošaljite komentar