Није сва храна за подгревање
Истраживања показују да у неким случајевима подгревањем термички обрађених намирница можемо да направимо више штете него користи.
Док једне подгревањем губе нутритивна својства, друге у себи садрже једињења која загревањем постају токсична. Управо зато су „Фоод Стандардс Agency” и „Еуропеан Food Информатион Цоунцил” направили листу намирница које не би требало да подгревате.
Пилетина
Пилетина је богата протеинима, а управо су они један од разлога зашто не бисте требали да је подгревате. Због промене структуре протеина, подгрејана пилетина може да проузрокује пробавне тегобе.
Такође, може бити заражена салмонелом. То може бити проблем, уколико користите микроталасну за подгевање. Разлог томе је што микроталаси не продиру у све делове меса пођеднако, што значи да ће се неки делови термички обрадити пре других.
Печурке
Печурке садрже протеине које ензими и микроорганизми врло лако могу да униште. Такође, подгрејане печурке могу да изазову пробавне тегобе. Оне могу бити веома штетне кад се једу подгрејане.
Пиринач
У термички необрађеном пиринчу могу се наћи бактерије које проузрокују тровање. Кувањем се те бактерије уништавају, али чување припремљеног пиринча на собној температури може довести до појаве штетних једињења која проузрокују повраћање и дијареју.
Кромпир
Он подгревањем губи нутритивна својства, а ако одстоји, на њему се могу развити и бактерије Цлостридиум ботулинум које изазивају ботулизам - ретко, али по живот опасно тровање.
Спанаћ (лиснато поврће)
Спанаћ и остало лиснато поврће може да садржи високе концентрације нитрата, у зависности од тога где се узгаја. Сам нитрат је потпуно безопасан, али може да се претвори у нитрите, а потом у нитрозамине, за које је познато да су канцерогени.
Важно је нагласити, кад је спанаћу питању, да стручњаци још нису једногласни. Иако је „The Еуропеан Food Информатион Цоунцил” упозоравао да је подгревање спанаћа опасно, изгледа да сада мењају мишљење јер је један студент тврдио да је то безопасно и поткрепио свој аргумент научним образложењем. У сваком случају спанаћ је далеко укуснији када га једете тек спремљеног, дакле без подгревања.
Припремила: Снежана Милановић