Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Obavezno kontrolisati svinjsko meso na trihinelozu

23.11.2019. 15:15 15:17
Piše:
Foto: Ilustracija

JAGODINA: U laboratorijama Veterinarskog specijalističkog instituta za Šumadiju i Pomoravlje u Jagodini utvrđeni su uzročnici trihinelože u mesu tri divlje svinje odstreljene na području lovačkih udruženja u Despotovcu i Svilajncu, izjavio je danas za Tanjug direkor instituta dr Zoran Rašić.

Meso odstreljenih svinja nije dospelo u promet i nismo imali pojave te bolesti kod ljudu, rekao je Rašić.

On je dodao da, to što su divlje svinje odstreljene na području Despotovca i Svilajnca, ne znače da i tu obitavaju, jer je radijus kretanja divljih svinja veoma velik, pa su mogle doći i sa drugih područja.

U laboratorijama ovog instituta je ove godine pregledano oko 1.000 uzoraka na prisustvo larve trihineloze.

Ovaj stručnjak, mikrobiolog, je istako da je "pregled mesa na prisustvo trihineloze obavezan kod svinjskog mesa i on se bez izuzetka redovna radi u industriji mesa, ali, ono što je važno, ljudi koji kolju svinje za potrebe svojih domaćinstava, takođe imaju obavezu da to rade, međutim to ne rade uvek što predstvlja veoma veliki rizik za zdravlje ljudi".

Radi se o hroničnoj bolesti, na svinji se ne primećuje da je bolesna, normalno se ponaša, jede, napreduje, kada se zakolje nema nikakvih vidljivih znakova bolesti.

Inkubacija kod ljudi traje od osam do 30 dana, a simptomi su bolovi i grčevi u mišićima, otiču očni kapci, povišena temperatura, povraćanje i nažalost bolest može imat fatalan ishod, rekao je Rašić.

Od jedne trihinelozne svinje, od oko 100 kilograma, može se inficirati 200 ljudi, pa i više ako je broj larvi trihinele u gramu mesa veliki. U jednom gramu mesa može da se nađe 500 do 1.000 larvi, a čovek se zarazi i teže oboli samo sa jednim parčetom mesa ili kobasice, što je veći broj unetih larvi klinička slika je teža.

Da bi se sve to izbeglo, preporučujem ljudima koji kolju svinje za sopstvene potrebe, da obavezno donesu uzorak mesa u neku od veterinarskih stanica, ambulanti, ili instutut, da se izvrši pregled na trihinelozu, rekao je Rašić.

Laboratorija Veterinatrskog instituta u Jagodini, radi svakog dana i subotom i nedeljom, a od oktobra prošle godine pregled se radi isključivo metodom digestije, jer je pouzdanost sto odsto, istako je Rašić.

To je metoda po međunarodnim standardima i mogućnost greške je svedena na minimum, dodao je on.

Ne postoji ni jedan razlog da ljudi sada u ovom periodu, kada je sezona svinjokolja, kada se kolje za slave i praznike, da rizikuju svoje i zdravlje svojih ukućana, a najvažnije je da se donese adekvatan uzorak mesa na pregled, istakao je Rašić.

Cena pregleda u Laboratoriji Veterinarskog instituta je 480 dinara, naveo je Rašić.

Trihineloza kod svinja se može utvrditi i biopsijom mišića i pregledom krvi ističu veterinari i napominju da su najčešći prenosioci bolesti pacovi.

Rašić je pohvalio lovačka udruženja sa ovih područja, što kako je rekao, "preglede odstreljenih divljih svinja rade obavezno, i na trihinelozu i na afričku kugu, gde su pregledi obavezni i besplatni za lovce.

Autor:
Pošaljite komentar
Trihineloza u Starim Banovcima - preduzete sve mere 

Trihineloza u Starim Banovcima - preduzete sve mere 

14.03.2019. 18:16 18:21
Svilajnac: Trihineloza u mesu domaće svinje

Svilajnac: Trihineloza u mesu domaće svinje

26.12.2018. 15:59 16:06