Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZA ZDRAVU HRANU U PRODAVNICAMA BRINE POSEBNO TELO Projekat Evropske unije kontroliše naše njive i tezge

31.03.2025. 10:19 10:27
Izvor:
Dnevnik
храна
Foto: Dnevnik.rs / S. Šušnjević

Proizvođač u organskoj proizvodnji vodi računa o zemljištu – ne koristi pesticide, analizira tlo, obogaćuje ga stajnjakom i uzgaja leguminoze radi poboljšanja plodnosti.

Takođe, brine o biljkama – primenjuje plodored, sadi „dobre susede“, koristi prirodne preparate za jačanje imuniteta biljaka. Kad su životinje u pitanju, ne upotrebljava antibiotike i lekove nasumično, nego preventivno uz upotrebu probiotika, zdravih higijenskih i prostornih uslova doprinosi smanjenom stresu kod životinja. Ovo je briga i o čoveku – ekološki pristup smanjuje zagađenje, doprinosi zdravijem okruženju i pomaže u izgradnji zdravih životnih navika.

Organska proizvodnja pozitivno utiče na ceo ekosistem i pomaže u prilagođavanju klimatskim promenama. Njene koristi su višestruke – ekonomske, ekološke i zdravstvene, a dugoročno donose bolje razumevanje prirode i održivosti proizvodnje. Da bi se sve ovo ostvarilo, potrebna je opsežna kontrola. Kako se to izvodi?

Kontrolno telo vodi proizvođača kroz proces sertifikacije, tumači pravila i osigurava usklađenost sa propisima. Međutim, važno je napomenuti da sertifikaciono telo ne može biti savetnik u proizvodnji, jer bi to predstavljalo sukob interesa. Njegova uloga je da vrši kontrolu i proceni u kojoj meri proizvođač poštuje pravila organske proizvodnje – kaže Svetlana Vitomirović iz Organic Control Systema, dodajući da period konverzije služi upravo tome – to je prelazna faza tokom koje proizvođač uči i prilagođava se novim pravilima, stiče uvid u procese kontrole i sertifikacije, razvija svest o preventivnim merama zaštite biljaka i životinja i analizira dozvoljena sredstva i izrađuje plan zaštite. 

Kako kaže, tokom ovog perioda određene greške se tolerišu, jer proizvođač „savladava gradivo“. Njegov proizvod još ne dobija oznaku „organski proizvod“, već „proizvod iz perioda konverzije“. Iako konverzija može biti zahtevna, proizvođači u ovom periodu ostvaruju pravo na subvencije, koje su značajno više u odnosu na konvencionalnu proizvodnju. Upravo zbog toga što ovaj proces nosi svoju težinu i zahteva vreme prilagođavanja, uz mogući smanjeni prinos i prihode.

A da bi sve prošlo kako treba, kontrolno telo Organic Control System učestvuje u projektu THEROS, koji finansira Evropska unija kroz program HORIZON 2020. Projekat se sprovodi u saradnji sa 17 učesnika iz šest evropskih zemalja: Grčke, Španije, Slovenije, Kipra, Češke i Srbije.

I. Radoičić

Izvor:
Dnevnik
Pošaljite komentar