Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dnevnik na licu mesta: Uhapšena četvorica koji su na smrt pretukli maloletnika

22.09.2019. 14:45 23:13
Piše:
Foto: Park u kome se dogodio obračun umrlica Martina Barne Foto: M. Mitrović

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi uhapsili su četvoricu osumnjičenih za ubistvo 17-godišnjeg mladića Martina Barne iz Novog Kneževca.

Uhapšeni su M. D. (19), J. D. (18) i dvojica maloletnika, starih 16 i 15 godina, svi iz Novog Kneževca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo ubistva u saizvršilaštvu.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu i sudiji za maloletnike Višeg suda u Zrenjaninu. Nakon saslušanja, određen im je pritvor do 30 dana.

Telo mladića pronađeno je prošle srede, 18. septembra, u parku u Novom Kneževcu, koji se nalazi neposredno između centra te severnobanatske varošice i reke Tise, a prekoputa škola, zgrade opštine i drugih institucija. Martinovo telo je pronađeno bez vidljivih povreda, međutim, obdukcijom je utvrđeno da je smrt nastupila nasilno.

Po raspoloživim saznanjima, četvorica uhapšenih su, nakon kraće rasprave i svađe, šutirala mladića, udarala ga nogama i rukama. Obdukcijom je utvrđeno da je mladiću od udaraca u stomak pukla jetra, te da je usled toga nastupila smrt.

Taj tragični događaj tema je različitih priča i nagađanja, zbog čega se desio, pogotovo što nekoliko dana o tome nije bilo informacija u medijima. Saopštenje MUP-a o zločinu usledilo je tek danas.

Beživotno telo mladića pronašla je jedna meštanka koja je oko sedam sati izišla u uobičajenu šetnju parkom.

– Ujutro sam ustala da parkom prošetam svog psa, pa praveći krug, naišla sam na zgrčeno telo – ispričala je Novokneževčanka koja nije želela da joj se pominje ime. – Prvo sam pomislila da pored staze leži neki  pijanac, ali kada sam se malo više približila, videla sam da mu je telo modro, kao da je mrtav. Još uvek sam u šoku kada se setim da sam videla da je u pitanju mlada osoba. Odmah sam javila suprugu, da vidim šta da radim, pa sam pozvala policiju i opisala šta sam videla. Nisam poznavala dečka kog sam pronašla, a njegovu majku znam iz viđenja, čak ne znam ni kako se zove.

Ona je napomenula da se u noći između utorka i srede čula na ulici galama, a nešto kasnije da vuku nekog.

– Ne znam da li je to bilo povezano s ubistvom, videla sam u mraku samo siluete – dodalal je ona.

Meštanin Goran Bibin je ovdašnju javnost ustalasao postom na društvenim mrežama, upravo zbog toga što je poznavao Martina i s njegovom majkom Anitom radi desetak godina i još toliko je poznaje.

– Za Martina mogu da kažem da je bio dobro dete, nažalost, desilo se to što nas je sve potreslo – kazao je Goran Bibin. – Kao i svako dete, ponekad je znao da bude i nestašan, ali generalno je bio dobar, nije zaslužio tako da završi. Velika tragedija za ovako malo mesto! Znao sam da ga je grupa mladića koji su uhapšeni, napadal a i tukla i ranije, ali niko nije mislio da će se sve završiti Martinovim ubistvom. Grupa uhapšenih mladića izuzetno je problematična već nekoliko godina, a ovog leta posebno jer su pretukli nekoliko momaka.   

Žrtva zločina Martin Barna sahranjen je u petak, 20. septembra, na Katoličkom groblju u Obilićevu, delu varošice Novi Kneževac.

Martin je, kao dete razvedenih roditelja, živeo s majkom Anitom, dedom Nandorom i bakom Margitom Nemet. Njihov porodični dom pretvorio se u kuću tuge. Majka Anita, od kada se sve desilo, izgubila je glas, jedva može koju reč tiho da prozbori.

Deda Nandor i baka Margita ispričali su da je ista grupa mladića Martina tukla dan pre tragičnog ishoda, a takođe i pre mesec dana, kada je zadobio povrede glave pa je završio u bolnici. Oni kažu da su se obraćali policiji, ali da nije bilo odgovarajuće reakcije.

– Ista grupa pre mesec dana je pretukla Martina usred centra Novog Kneževca, tako da je morao u Sentu u bolnicu jer su mu rascepili uvo pa je morao na šivenje – ispričao je Nandor Nemet. – Da nisu izašli ti ljudi koji rade u lokalima u centru da pomognu, možda bi i onda bio mrtav. Policija je izlazila na mesto događaja. Ne znam da li je unuk posle imao pretnji. Mi smo tražili zaštitu od policije, ali je ona izostala. Ni do danas nam niko iz policije nije saopštio šta se desilo. Jedino smo dobili foto-kopiju nalaza obdukcije iz Novog Sada. Više sam nezvanično iz Novog Sada čuo šta se desilo.        

Tekst i foto: M. Mitrović

 

Projekat „Hronika Novog Kneževca“ realizuje DVP produkcija, a sufinansira opština Novi Kneževac. Stavovi izneti u projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Autor:
Pošaljite komentar
Uhapšena devojka koja je napala drugu devojku

Uhapšena devojka koja je napala drugu devojku

22.09.2019. 12:19 12:21
Zaplenjeno skoro 96.000 paklica cigareta, dvojica uhapšena

Zaplenjeno skoro 96.000 paklica cigareta, dvojica uhapšena

20.09.2019. 10:35 10:36
Dvojica uhapšena sa 24 kilograma eksploziva

Dvojica uhapšena sa 24 kilograma eksploziva

11.09.2019. 15:42 15:51