Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Povratak prosvetara u Preparandiju

21.09.2019. 09:46 09:53
Piše:
Foto: Gradonačelnica Sombora u poseti Centru za stručno usavršavanje Foto: Dnevnik.rs

Uspeli smo da u odličnoj saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom jednu zgradu koja je od vajkada namenjena pre svega obrazovanju, osposobimo upravo za potrebe Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u orbazovanju- kaže gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović

SOMBOR:  Pre tri godine, odlukom suda donetom na osnovu Zakona o restituciji znamenita zgrada Preparandije, prve visokoškolske ustanove namenjene obrazovanju prosvetnih radnika na slovenskom jugu, oduzeta je Pedagoškom fakultetu u Somboru i vraćena u vlasništvo ovdašnje crkvene opštine Srpske pravoslavne crkve, kojoj je zdanje namenio i zaveštao ktitor, patrijarh Georgije Branković. Vraćanjem Preparandije crkvi digla se u javnosti kuka i motika, ne bi li dokazala kako ovaj čin predstavlja „zabrinjavajuću klerikalizaciju društva“ i „urušavanje modernog prosvetnog sistema“.

Najglasniji u takvim optužbama su nonšalantno prelazili preko činjenice da je godinama unazad zdanje Preparandije najviše služilo kao galerija dva eminentna somborska slikara i turistička atrakcija kojom je raspolagao Pedagoški fakultet i tek povremeno kao mesto ne preterano posećenih predavanja i promocija. U smirivanju strasti nije pomoglo ni uveravanje iz SPC da će Preparandija i pored vraćanja u vlasništvo vekovnom titularu, zadržati svoju osnovnu namenu, razvoj srpske prosvete, pa je ovih dana kao hladan tuš na kritičare delovala poseta gradonačelnice Sombora Dušanke Golubović ovom zdanju, koje je postalo Centar za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju.

Do promene je došlo još u decembru prošle godine, kada je Skupština grada donela Odluku o osnivanju Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju i od tada se radilo na uspostavljanju, rekonstrukciji i opremanju prostora sa ciljem se ovim Centrom unapredi postojeći sistem stručnog usavršavanja prosvetnih radnika na teritoriji Grada Sombora.


Obrazovanje veroučitelja?

Nakon preuzimanja, tačnije povratka zdanja u formalno vlasništvo SPC, bilo je nezvaničnih najava da će se Preparandija koristiti i za obrazovanje veroučitelja. Inače, zdanje je zadužbina patrijarha srpskog Georgija Brankovića, jednog od najvećih graditelja među srpskim prvosveštenicima. Podignuto je 1895. godine s namenom da se u njemu školuju srpski učitelji.


- Naša želja jeste bila da, pre svega ono što prosvetni radnici svakako imaju kao obavezu, a to je stručno usavršavanje, dodatne edukacije dobijanje bodova i ostvarivanje licenci mogu da ostvaruju u svom gradu,  Somboru, koji i inače slovi za grad obrazovanja. Uspeli smo da u odličnoj saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom jednu zgradu koja je od vajkada namenjena pre svega obrazovanju, osposobimo upravo za potrebe ovog Centra.

Ovo je za nas posebno korisno, jer mi ove edukacije kroz gradski budžet svakako plaćamo, a ovim ćemo postići i određene uštede, veći broj prosvetnih radnika će moći da ostvari edukaciju, a svakako, širi cilj je da naša deca zahvaljujući bolje edukovanim prosvetnim radnicima sutra imaju daleko kvalitetnije obrazovanje- naglasila je gradonačelnica Dušanka Golubović prilikom obilaska Preparandije, odnosno Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u orbazovanju.

- Mi smo sad u mogućnosti da po ceni od svega 2.000 dinara po nastavniku organizujemo u našem Centru obuku iz kompetencije K1 i time na petogodišnjem nivou na jednom predmetu i jednoj kompetenciji napravimo uštedu od 300.000 do 400.000 dinara- naglasio je Milan Stakić, direktor Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, najavljujući da će se prva obuka somborskih prosvetara na temu primene novih tehnologija u obrazovanju održati već koliko krajem ovog meseca.

M. Miljenović

 

Autor:
Pošaljite komentar
Radovi s foto - safarija na izložbi u Somboru: Objektivima lovili lepote Bačkog Monoštora

Radovi s foto - safarija na izložbi u Somboru: Objektivima lovili lepote Bačkog Monoštora

19.09.2019. 12:46 12:51
Sombor potpisao ugovor za stipendiranje sa đakom generacije

Sombor potpisao ugovor za stipendiranje sa đakom generacije

19.09.2019. 11:27 11:30
CRVENI KRST SOMBOR Tri nova vozila za servis podrške roditeljima

CRVENI KRST SOMBOR Tri nova vozila za servis podrške roditeljima

18.09.2019. 11:46 11:51