Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Polovne nemačke mašine mamac i za srpske kupce

03.08.2019. 10:49 10:53
Piše:
Izvor: Tanjug

NOVI SAD: Više od tri decenije srpske tranzicije odnelo je oko 800.000 radnih mesta. Nekada poznati i moćni industrijski giganti danas više ne postoje. Prodato je ono što se prodati moglo – najčešće nekretnine i zemljište, a mašine su završile u starom gvožđu.

Pre samo dva meseca, posle 134 godina postojanja, zauvek je propao nekadašnji subotički gigant u oblasti mesne industrije „29. novembar”. Svojevremeno je u njemu radilo 3.000 radnika i meso je izvoženo po celoj Evropi. Nakon dva stečaja, na red je došla rasprodaja mašina i opreme u staro gvožđe.

Subdinu tog giganta doživeli su i mnogi drugi poznati vojvođanski industrijski kombinati, čija je agonija počela devedesetih godina prošlog veka. Godinama su tavorili u stečajnim postupcima, na kraju davani na doboš i teško nalazili kupce. Onima koji su kupovali objekte i zemljište nisu trebale zastarele mašine. One su većinom otišle u staro gvožđe jer za drugo, zbog tehničke zaostalosti, nisu ni bile.

Naime, procenjuje se da je prosečna starost industrijskih mašina u Srbiji – a njih su mahom imali veliki industrijski giganti – gotovo 40 godina. Za te četiri decenije tehnologija je znatno napredovala i mašine koje su nekada mogle zadovoljiti potrebe širokog jugoslovenskog i evropskog tržišta postale su neoupotrebljive. Čekajući rasplet i rešenje, industrijski giganti proteklih decenija nisu ulagali u kupovinu novih, savremenijih mašina, s kojima bi vodili bitku na evropskom i svetskom tržištu, a s onim što su imali ništa nisu mogli učiniti.

U ekonomiji je poznato da su sve zemlje koje spadaju u grupu novoindustrijalizovanih rezultat svog ekonomskog rasta bazirale na forsiranju industrijske proizvodnje. Godinama se priča da je Srbiji potrebna reindustrijalizacija koja bi snažnije pogurala BDP, a nje nema bez savremenih mašina i opreme. Nesporno je da su savremene mašine s kojima se ulazi u tržišnu bitku skupe i da je malo privrednika koji imaju novac da ih kupe. Međutim, taj problem imaju i druge države kojima je cilj ubrzani ekonomski razvoj, ali ga rešavaju tako što na zapadnim tržištima kupuju polovne mašine, pa čak i robote, koje ekonomski naprednije države menjaju na nekoliko godina.


Dva miliona posetilaca mesečno

Nemački portal koji se bavi prodajom polovnih industrijskih mašina i drugih strojeva ima gotovo dva miliona posetilaca mesečno jer preko njega pazare i mnoge svetski poznate kompanije. Napravio je čak i aplikaciju za mobilne telefone, koja je dostupna kupcima u više od 150 zemalja sveta. Pokazalo se da su mnoge države, pogotovo istočnoevropske i balkanske, tehnološki zaostale i da ih i polovne mašine koje Zapad otpisuje mogu vratiti u kolosek tržišne utakmnice.


Tako je jedan od unosnijih poslova u Nemačkoj prodaja polovnih, odnosno korišćenih mašina. Postoji nemački portal „Machineseeker”, na kojem se nude upravo takve mašine, a trenutno polovina kupaca je iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Poljske, Češke, Slovačke pa i Rusije. Stalno raste i broj korisnika iz Francuske, Italije ili Španije. Taj nemački sajt je na šezdesetak jezika jer se proteklih nekoliko godina pokazalo da privrednici znaju da korišćene, odnosno polovne mašine, imaju izuzetno povoljnu cenu i učinak. Zapravo, i proizvođači novih mašina shvataju korist od takve trgovine jer, ako njihov kupac zna da će moći dobro prodati i korišćenu mašinu, lakše će se odlučiti i za kupovinu nove.

Taj isti portal, na kojem se trenutno nudi više od 150.000 mašina, a ponuda seže od jednostavnog stroja za obradu drveta za 200 evra, preko velikih glodalica za 10.000 evra pa do čitavog pogona za proizvodnju betona, posećuju i kupci iz Srbije, ali samo oni koji su svesni toga da sa starim mašinama ne mogu voditi bitku za kupca ni na domaćem tržištu, a kamoli na evropskom. To što je neka industrijska mašina, ili pak industrijski robot, korišćen nekoliko godina u nemačkoj industriji, ni na koji način ne umanjuje njenu produktivnost. Zbog toga oni zapravo uvoze polovne industrijske mašine, za koje moraju da izdvoje manje novca, montiraju ih u nove hale i one nastavljaju da rade godinama.

Na nemačkom portalu mogu se kupiti kako polovne, odnosno nekoliko godina korišćene industrijske mašine, tako i viljuškari, pogon za proizvodnju piva, industrijski roboti, delovi za razne mašine koje su proizvođene pre deceniju-dve, pogon punionice plinskih boca, delovi za liftove, tramvaje, razni mali kućni aparati novijih generacija...

LJ. Malešević

Autor:
Pošaljite komentar
Treći neuspeh prodaje Goše

Treći neuspeh prodaje Goše

26.07.2019. 08:01 08:08
PRIVATIZACIJA PRI KRAJU Na prodaju i banje, traži se model

PRIVATIZACIJA PRI KRAJU Na prodaju i banje, traži se model

24.07.2019. 12:03 12:06