Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Međunarodna konferencija: Srebrenica, stvarnost i optužbe

13.04.2019. 13:48 13:50
Piše:
Izvor: Tanjug (video, arhiva)

BANJALUKA: U Banjaluci je nastavljena Međunarodna naučna konferencija pod nazivom “Srebrenica, stvarnost i manipulacije”, na kojoj će biti održane četvrta i peta sesija s predstavljanjem referata brojnih autora, a drugog dana skupa čula se ocena da su optužbe za genocid u Srebrenici suprotne stvarnim dešavanjima, prenose banjalučki mediji.

To je kazala Ekaterina Jurjeva Poljgujeva, novinarka časopisa “Sovjetska Rusija” iz Moskve, koja je poručila da je u tome svemu nesporna negativna uloga međunarodnog faktora.

Zauzimanje Srebrenice 1995. godine od strane Vojske Republike Srpske i kasnija dešavanja nisu ekstraordinarni događaj. Nisu genocid koji su nad muslimanima počinili Srbi, već jedna epizoda građanskog rata, ocenila je Poljgujeva na konferenciji, čiji je cilj, prema rečima organizatora,  utvrđivanje istine o ratnim događajima u Srebrenici i oko nje od 1992. do 1995. godine.

Ona je navela da je delovanje Vojske Republike Srpske imalo karakter odgovora i da je bilo uslovljeno neophodnošću da se zaštiti srpsko stanovništvo tog područja.

U svom je referatu bivši ambasador SRS u UN Vladislav Jovanović naveo da je osnivanje Haškog tribunala bilo u interesu SAD i njihovih saveznika koji su time želeli da učine odmazdu nad Srbima i trajno ih predstave kao negativce s genocidnim porivima.

To su zahtevali geopolitički i drugi interesi SAD, koji su bili ispred pravičnosti. Pokazalo se da je pomirenje tri strane u okrutnom građanskom ratu u BiH bilo u drugom planu, iako je bilo navedeno kao glavni cilj, navodi Jovanović.

On kaže i da je mandat Haškog tribunala, bliskog SAD i NATO bio da kažnjava i proskribuje a ne da zaista miri, te da je srpska strana u ratu u BiH unapred bila određena kao daleko najveći krivac.

Pukovnik Marko Trivić, koji je bio jedan od komandanata u Drinskom korpusu, rekao je na konferenciji da je operacija Vojske Republike Srpske “Krivaja 95” na zauzimanju Srebrenice bila iznuđena.

On je dodao da je mešovita kolona 28. divizije takozvane Armije BiH i vojno sposobnih muškaraca predstavljala legitimni vojni cilj i da borbena dejstva srpskih snaga protiv te kolone za vreme njihovog proboja prema Tuzli nisu predstavljala ratni zločin.

U referatu novinara, istraživača i publiciste iz Švajcarske Aleksandra Dorina se napominje da su manipulacije zločinima Srba u Srebrenici proizvod orkestriranog delovanja mnogih krugova da bi se srpski narod okarakterisao kao genocidni i proglasio jedinim krivcem za rat i stradanja u BiH.

Publicista iz Srebrenice Ibran Mustafić ocenio je da je u Sarajevu isplaniran scenario za Srebrenicu i da su ga realizovali operativci stranih službi, a cilj je bio da se pribavi alibi za bombardovanje položaja Vojske Republike Srpske. 

On smatra da je narod Srebrenice nesporno žrtvovan zarad “viših ciljeva”.

Osuda srpskog naroda za zločine je realna, ali je neprihvatljiva ocena planskog uništavanja Bošnjaka, jer su brojke stradalih drastično uvećane, odnosno pripisani su mnogi koji su na bilo koji način stradali i pre operacije u Srebrenici, napomenuo je Mustafić.

Skup se održava u prostorijama Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, a organizatori su Organizacija starješina Vojske RS, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku.

Autor:
Pošaljite komentar
General Mekenzi će raditi u Komisiji za Srebrenicu i Sarajevo

General Mekenzi će raditi u Komisiji za Srebrenicu i Sarajevo

12.03.2019. 12:49 12:56
Gideon Grajf predsedavajući Komisije za Srebrenicu

Gideon Grajf predsedavajući Komisije za Srebrenicu

07.02.2019. 16:42 16:44
Šta je Anan govorio o Kosovu, Srebrenici, NATO agresiji...

Šta je Anan govorio o Kosovu, Srebrenici, NATO agresiji...

19.08.2018. 09:46 09:49