Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Hortobađi palačinke

19.02.2019. 19:33 19:37
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

U pitanju je ukusno jelo iz mađarske kuhinje, koje se originalno - u vreme kada je bilo nezamislivo bacati hranu -  pripremalo od ostataka gulaša ili pilećeg paprikaša. Glavni sastojak je, naravno, crvena mlevena paprika...

Sastojci  (za 3 osobe):

- pola pilećeg belog mesa,

-  glavica crnog luka,

- čen belog luka,

- 2 kašike ulja,

- 1 žuta paprika,

- kašičica šećera,

- konzvera paradajz pelata,

- kašičica vegete,

-  kašika sitne crvene paprike,

- 1/2 kašičice ljute paste od paprike,

Za palačinke:

- 2 jajeta,

- 100 g brašna,

- 125 ml mleka,

- kašičica šećera,

- prstohvat soli

I još:

- 1,5 dcl kisele pavlake,

- 2 kašike brašna,

- svežeg peršuna (po želji)

Priprema:

1. Belo meso naseckati na što manje komade, a luk i papriku na kockice.

2. Od belog mesa se skuva fil za palačinke, varivo poput paprikaša. Na ulju dinstati luk dok ne bude staklast, zatim dodati papriku i meso, pa dinstati još neko vreme dok meso ne promeni boju. Naliti potom pelat. Smanjiti vatru, poklopiti i ostaviti da se sve lepo ukrčka i ukuva, da meso potpuno omekša.

3. Posoliti, pobiberitit, pošećeriti, pa začiniti vegetom i velikom (punom) kašikom mlevene paprike. Dinstati poklopljeno još neko vreme.

4. U međuvremenu zamesiti testo za palačinke i ispeći ih. Ovo testo je specifično jer ima više jaja u odnosu na ukupnu količinu i prave se samo s mlekom. Vodu treba dodati samo ukoliko je testo previše gusto. Od ove količine se dobija sedam palačinaka u velikom tiganju.

5. Meso iz paprikaša procediti od tečnosti i po receptu bi trebalo da se samelje, a može i da se ispasira.

6. U malo tečnosti od mesa razmutiti brašno, pa tako razmućeno pomešati s preostalom tečnošću i dodati pavlaku. Od ukupne dobijene tečnosti deo - polovinu dodati u meso kako bi napravili kremastu masu koja je ustvari fil za punjenje palačinaka.

7. Palačinke filovati s delom fila, pa zamotati tako što se prebace bočno stranice, a druge dve suprotno na koje se palačinka poređa na nauljenu posudu. Složiti palačinke jednu do druge, pa zaliti preostalom pripremljenom tečnošću.

8. Zapeći u rerni dvadesetak minuta.

9. Gotove palačinke po želji posuti sveže seckanim peršunom.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Omlet s mlekom i sirom

Recept dana: Omlet s mlekom i sirom

12.02.2019. 12:58 13:00
Recept dana: „Pijani“ hotdog

Recept dana: „Pijani“ hotdog

08.02.2019. 23:52 23:55