Recept dana: Hortobađi palačinke
U pitanju je ukusno jelo iz mađarske kuhinje, koje se originalno - u vreme kada je bilo nezamislivo bacati hranu - pripremalo od ostataka gulaša ili pilećeg paprikaša. Glavni sastojak je, naravno, crvena mlevena paprika...
Sastojci (za 3 osobe):
- pola pilećeg belog mesa,
- glavica crnog luka,
- čen belog luka,
- 2 kašike ulja,
- 1 žuta paprika,
- kašičica šećera,
- konzvera paradajz pelata,
- kašičica vegete,
- kašika sitne crvene paprike,
- 1/2 kašičice ljute paste od paprike,
Za palačinke:
- 2 jajeta,
- 100 g brašna,
- 125 ml mleka,
- kašičica šećera,
- prstohvat soli
I još:
- 1,5 dcl kisele pavlake,
- 2 kašike brašna,
- svežeg peršuna (po želji)
Priprema:
1. Belo meso naseckati na što manje komade, a luk i papriku na kockice.
2. Od belog mesa se skuva fil za palačinke, varivo poput paprikaša. Na ulju dinstati luk dok ne bude staklast, zatim dodati papriku i meso, pa dinstati još neko vreme dok meso ne promeni boju. Naliti potom pelat. Smanjiti vatru, poklopiti i ostaviti da se sve lepo ukrčka i ukuva, da meso potpuno omekša.
3. Posoliti, pobiberitit, pošećeriti, pa začiniti vegetom i velikom (punom) kašikom mlevene paprike. Dinstati poklopljeno još neko vreme.
4. U međuvremenu zamesiti testo za palačinke i ispeći ih. Ovo testo je specifično jer ima više jaja u odnosu na ukupnu količinu i prave se samo s mlekom. Vodu treba dodati samo ukoliko je testo previše gusto. Od ove količine se dobija sedam palačinaka u velikom tiganju.
5. Meso iz paprikaša procediti od tečnosti i po receptu bi trebalo da se samelje, a može i da se ispasira.
6. U malo tečnosti od mesa razmutiti brašno, pa tako razmućeno pomešati s preostalom tečnošću i dodati pavlaku. Od ukupne dobijene tečnosti deo - polovinu dodati u meso kako bi napravili kremastu masu koja je ustvari fil za punjenje palačinaka.
7. Palačinke filovati s delom fila, pa zamotati tako što se prebace bočno stranice, a druge dve suprotno na koje se palačinka poređa na nauljenu posudu. Složiti palačinke jednu do druge, pa zaliti preostalom pripremljenom tečnošću.
8. Zapeći u rerni dvadesetak minuta.
9. Gotove palačinke po želji posuti sveže seckanim peršunom.