Рецепт дана: Хортобађи палачинке
У питању је укусно јело из мађарске кухиње, које се оригинално - у време када је било незамисливо бацати храну - припремало од остатака гулаша или пилећег паприкаша. Главни састојак је, наравно, црвена млевена паприка...
Састојци (за 3 особе):
- пола пилећег белог меса,
- главица црног лука,
- чен белог лука,
- 2 кашике уља,
- 1 жута паприка,
- кашичица шећера,
- конзвера парадајз пелата,
- кашичица вегете,
- кашика ситне црвене паприке,
- 1/2 кашичице љуте пасте од паприке,
За палачинке:
- 2 јајета,
- 100 г брашна,
- 125 мл млека,
- кашичица шећера,
- прстохват соли
И још:
- 1,5 дцл киселе павлаке,
- 2 кашике брашна,
- свежег першуна (по жељи)
Припрема:
1. Бело месо насецкати на што мање комаде, а лук и паприку на коцкице.
2. Од белог меса се скува фил за палачинке, вариво попут паприкаша. На уљу динстати лук док не буде стакласт, затим додати паприку и месо, па динстати још неко време док месо не промени боју. Налити потом пелат. Смањити ватру, поклопити и оставити да се све лепо укрчка и укува, да месо потпуно омекша.
3. Посолити, побиберитит, пошећерити, па зачинити вегетом и великом (пуном) кашиком млевене паприке. Динстати поклопљено још неко време.
4. У међувремену замесити тесто за палачинке и испећи их. Ово тесто је специфично јер има више јаја у односу на укупну количину и праве се само с млеком. Воду треба додати само уколико је тесто превише густо. Од ове количине се добија седам палачинака у великом тигању.
5. Месо из паприкаша процедити од течности и по рецепту би требало да се самеље, а може и да се испасира.
6. У мало течности од меса размутити брашно, па тако размућено помешати с преосталом течношћу и додати павлаку. Од укупне добијене течности део - половину додати у месо како би направили кремасту масу која је уствари фил за пуњење палачинака.
7. Палачинке филовати с делом фила, па замотати тако што се пребаце бочно странице, а друге две супротно на које се палачинка поређа на науљену посуду. Сложити палачинке једну до друге, па залити преосталом припремљеном течношћу.
8. Запећи у рерни двадесетак минута.
9. Готове палачинке по жељи посути свеже сецканим першуном.