Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Рецепт дана: Хортобађи палачинке

19.02.2019. 19:33 19:37
Пише:
Фото: Youtube Printscreen

У питању је укусно јело из мађарске кухиње, које се оригинално - у време када је било незамисливо бацати храну -  припремало од остатака гулаша или пилећег паприкаша. Главни састојак је, наравно, црвена млевена паприка...

Састојци  (за 3 особе):

- пола пилећег белог меса,

-  главица црног лука,

- чен белог лука,

- 2 кашике уља,

- 1 жута паприка,

- кашичица шећера,

- конзвера парадајз пелата,

- кашичица вегете,

-  кашика ситне црвене паприке,

- 1/2 кашичице љуте пасте од паприке,

За палачинке:

- 2 јајета,

- 100 г брашна,

- 125 мл млека,

- кашичица шећера,

- прстохват соли

И још:

- 1,5 дцл киселе павлаке,

- 2 кашике брашна,

- свежег першуна (по жељи)

Припрема:

1. Бело месо насецкати на што мање комаде, а лук и паприку на коцкице.

2. Од белог меса се скува фил за палачинке, вариво попут паприкаша. На уљу динстати лук док не буде стакласт, затим додати паприку и месо, па динстати још неко време док месо не промени боју. Налити потом пелат. Смањити ватру, поклопити и оставити да се све лепо укрчка и укува, да месо потпуно омекша.

3. Посолити, побиберитит, пошећерити, па зачинити вегетом и великом (пуном) кашиком млевене паприке. Динстати поклопљено још неко време.

4. У међувремену замесити тесто за палачинке и испећи их. Ово тесто је специфично јер има више јаја у односу на укупну количину и праве се само с млеком. Воду треба додати само уколико је тесто превише густо. Од ове количине се добија седам палачинака у великом тигању.

5. Месо из паприкаша процедити од течности и по рецепту би требало да се самеље, а може и да се испасира.

6. У мало течности од меса размутити брашно, па тако размућено помешати с преосталом течношћу и додати павлаку. Од укупне добијене течности део - половину додати у месо како би направили кремасту масу која је уствари фил за пуњење палачинака.

7. Палачинке филовати с делом фила, па замотати тако што се пребаце бочно странице, а друге две супротно на које се палачинка поређа на науљену посуду. Сложити палачинке једну до друге, па залити преосталом припремљеном течношћу.

8. Запећи у рерни двадесетак минута.

9. Готове палачинке по жељи посути свеже сецканим першуном.

Пише:
Пошаљите коментар
Рецепт дана: Омлет с млеком и сиром

Рецепт дана: Омлет с млеком и сиром

12.02.2019. 12:58 13:00
Рецепт дана: „Пијани“ хотдог

Рецепт дана: „Пијани“ хотдог

08.02.2019. 23:52 23:55