Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Kiflice s mileramom

14.01.2019. 12:51 13:00
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

Jednostavne za pripremu, ove su kiflice savršene za doručak. Uz čašu jogurta, poslužiće i kao pravi izbor za večeru nakon napornog dana...

Sastojci (za 32 veće kiflice):

- 200 ml mleka,

- kašičica šećera,

- 20 g kvasca (1/2 paketića),

- 2 kašike brašna

Za testo:

- 2 veća jajeta,

- 150 g milerama,

- 50 ml ulja,

- kašičica soli,

- 600 g brašna za kisela testa,

- žumance za premazivanje,

- krupna so za posipanje,

- susam ili mak za posipanje,

- 50 g putera

Priprema

1. U lončiću smlačiti mleko, dodati izmrvljen kvasac i šećer, pa mešati dok se ne sjedine.

2. Dodati brašno, promešati, poklopiti i ostaviti na toplom mestu desetak minuta, dok se kvasac ne aktivira.

3. U dubljoj činiji mikserom izmutiti dva jajeta, pa dodati mileram i promešati.

4. Dodati aktiviran kvasac, pa promešati. Potom dodati ulje i so, pa promešati.

5. Dodati 500 g prosejanog brašna, a ostatak dodavati malo po malo.

6. Kada se u činiji formira kompaktno testo, prebaciti ga na radnu površinu i završiti mešenje uz dodavanje preostalog brašna.

7. U čistu, pobrašnjenu, činiju staviti testo, pokriti plastičnom folijom i ostaviti pola sata na toplom mestu, ili dok se testo ne udvostruči.

8. Postaviti papir za pečenje na pleh od šporeta.

9. Žumance za premazivanje pomešati s nekoliko kapi vode.

10. Lagano premesiti testo bez mnogo posipanja brašna, pa podeliti na dva jednaka dela. Obe lopte fino zaokružiti rukama. 11. Uzeti jednu loptu, pa je razviti oklagijom u pravilan krug prečnika 28 centimetara. Pomoću lenjira podeliti krug na 16 jednakih delova. Savijati kiflice od šire strane ka užoj. Ređati ih s razmakom na pripremljen pleh, zatim ih premazati žumancetom, posoliti odozgo krupnom solju, posuti makom ili susamom i ostaviti da još jednom porastu dok se rerna greje na 200 stepeni.

12. Komadiće putera rasporediti preko kiflica.

13. Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći 20 minuta, ili dok kiflice ne porumene.

Autor:
Pošaljite komentar
Recept dana: Punjeni krompir

Recept dana: Punjeni krompir

11.01.2019. 18:08 18:13
Recept dana: Puslica torta

Recept dana: Puslica torta

07.01.2019. 15:21 15:28