Recept dana: Kiflice s mileramom
Jednostavne za pripremu, ove su kiflice savršene za doručak. Uz čašu jogurta, poslužiće i kao pravi izbor za večeru nakon napornog dana...
Sastojci (za 32 veće kiflice):
- 200 ml mleka,
- kašičica šećera,
- 20 g kvasca (1/2 paketića),
- 2 kašike brašna
Za testo:
- 2 veća jajeta,
- 150 g milerama,
- 50 ml ulja,
- kašičica soli,
- 600 g brašna za kisela testa,
- žumance za premazivanje,
- krupna so za posipanje,
- susam ili mak za posipanje,
- 50 g putera
Priprema
1. U lončiću smlačiti mleko, dodati izmrvljen kvasac i šećer, pa mešati dok se ne sjedine.
2. Dodati brašno, promešati, poklopiti i ostaviti na toplom mestu desetak minuta, dok se kvasac ne aktivira.
3. U dubljoj činiji mikserom izmutiti dva jajeta, pa dodati mileram i promešati.
4. Dodati aktiviran kvasac, pa promešati. Potom dodati ulje i so, pa promešati.
5. Dodati 500 g prosejanog brašna, a ostatak dodavati malo po malo.
6. Kada se u činiji formira kompaktno testo, prebaciti ga na radnu površinu i završiti mešenje uz dodavanje preostalog brašna.
7. U čistu, pobrašnjenu, činiju staviti testo, pokriti plastičnom folijom i ostaviti pola sata na toplom mestu, ili dok se testo ne udvostruči.
8. Postaviti papir za pečenje na pleh od šporeta.
9. Žumance za premazivanje pomešati s nekoliko kapi vode.
10. Lagano premesiti testo bez mnogo posipanja brašna, pa podeliti na dva jednaka dela. Obe lopte fino zaokružiti rukama. 11. Uzeti jednu loptu, pa je razviti oklagijom u pravilan krug prečnika 28 centimetara. Pomoću lenjira podeliti krug na 16 jednakih delova. Savijati kiflice od šire strane ka užoj. Ređati ih s razmakom na pripremljen pleh, zatim ih premazati žumancetom, posoliti odozgo krupnom solju, posuti makom ili susamom i ostaviti da još jednom porastu dok se rerna greje na 200 stepeni.
12. Komadiće putera rasporediti preko kiflica.
13. Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći 20 minuta, ili dok kiflice ne porumene.