Рецепт дана: Кифлице с милерамом
Једноставне за припрему, ове су кифлице савршене за доручак. Уз чашу јогурта, послужиће и као прави избор за вечеру након напорног дана...
Састојци (за 32 веће кифлице):
- 200 мл млека,
- кашичица шећера,
- 20 г квасца (1/2 пакетића),
- 2 кашике брашна
За тесто:
- 2 већа јајета,
- 150 г милерама,
- 50 мл уља,
- кашичица соли,
- 600 г брашна за кисела теста,
- жуманце за премазивање,
- крупна со за посипање,
- сусам или мак за посипање,
- 50 г путера
Припрема
1. У лончићу смлачити млеко, додати измрвљен квасац и шећер, па мешати док се не сједине.
2. Додати брашно, промешати, поклопити и оставити на топлом месту десетак минута, док се квасац не активира.
3. У дубљој чинији миксером измутити два јајета, па додати милерам и промешати.
4. Додати активиран квасац, па промешати. Потом додати уље и со, па промешати.
5. Додати 500 г просејаног брашна, а остатак додавати мало по мало.
6. Када се у чинији формира компактно тесто, пребацити га на радну површину и завршити мешење уз додавање преосталог брашна.
7. У чисту, побрашњену, чинију ставити тесто, покрити пластичном фолијом и оставити пола сата на топлом месту, или док се тесто не удвостручи.
8. Поставити папир за печење на плех од шпорета.
9. Жуманце за премазивање помешати с неколико капи воде.
10. Лагано премесити тесто без много посипања брашна, па поделити на два једнака дела. Обе лопте фино заокружити рукама. 11. Узети једну лопту, па је развити оклагијом у правилан круг пречника 28 центиметара. Помоћу лењира поделити круг на 16 једнаких делова. Савијати кифлице од шире стране ка ужој. Ређати их с размаком на припремљен плех, затим их премазати жуманцетом, посолити одозго крупном сољу, посути маком или сусамом и оставити да још једном порасту док се рерна греје на 200 степени.
12. Комадиће путера распоредити преко кифлица.
13. Ставити плех у загрејану рерну и пећи 20 минута, или док кифлице не порумене.