Skorenovac dragulj seoskog turizma u Kovinu
SKORENOVAC: Seoski turizam se ukorenio u naselju Skorenovac, u kovinskoj opštini, u kome pretežno žive Mađari.
Seoski turizam je doprineo da se Skorenovac pročuje i izađe iz anoniomnosti. Selo nije staro, jer su ovde pre 130 godina, preci današnjih žitelja naseljeni iz Bukovine.
Gosti iz Mađarske su među najbrojnijim, jer se za njih organizuju „Zvezdane ture”. Oni ostaju obično četiri-pet dana, pa svaki dan posle doručka kreću u obilaske mesta za koja su zainteresovani, od Vršca, Smedereva, Beograda, Novog Sada i drugih, a vraćaju se na večeru i spavanje kod domaćina iz Skorenovca.
Po poslednjem popisu Skorenovac je imao oko 2.000 žitelja, ali se broj poslednjih godina osipa, zbog odlaska u inostranstvo. Meštani Skorenovca najviše živi od poljoprivrede, pre čemu je odskočilo nekoliko farmera koji se bave mlečnim govedarstvom, ali sva sreća da su Erne Dani i njegova porodica sa grupom meštana pokrenuli zamajac seoskog turizma.
Restoran „Dani” koji ova porodica drži u centru mesta, još nekoliko ugostiteljskih lokala, etno kuća, suvenirnica i otvaranje turističkog informacionog punkta Udruženja domaćina za razvoj seoskog turizma, glavne su tačke ponude u Skorenovcu. Sa svim blagodetima koje pruža ovo pitomo južnobanatsko selo nosioci turističke ponude u Skorenovcu su doprineli boljitku, jer kroz selo godišnje prođe više od 5.000 turista.
Mnogi od njih u Skorenovcu samo zastanu, ali i koriste usluge smeštaja u domaćoj radinosti koje pruža desetak domaćinstava. Dolaze turisti iz naše zemlje, ali su znatno brojniji gosti iz Mađarske i drugih evropskih zemalja, ali i iz daleke Australije i Amerike, pa se godišnje u proseku ostvari oko 6.000 noćenja, što nije zanemarljivo.
Veliki broj gostiju iz inostranstva je u tranzitu, zastane na jednu noć i nastavljaju dalje, što im je zgodno jer je Skorenovac usput na proputovanju prilikom odlaska na godišnji odmor na more. Veoma često svraćaju zbog predaha biciklisti koji voze poznatom dunavskom biciklističkom rutom od Švarcvalda do Crnog mora.
Od manifestacija najposećeniji su „Dani mađarske kuhinje”, drugog vikenda u oktobru. Manifestacija je posvećena gastronomiji i negovanju običaja, a na njoj se pored brojnih posetilaca okupljaju i meštani iz dijaspore. Svi oni dolaze u zavičaj iz raznih krajeva naše zemlje i sveta, obiđu rodbinu, prijatelje i okolne destinacije, a na povratku ponesu nešto od rukotvorina i proizvoda domaće radinosti.
M. Mitrović
Foto: M. Mitrović
Projekat „Kovin pravovremeno” realizovala je „Panonija media“ u saradnji sa „Dnevnikom“. Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove lokalne samouprave, koja sufinansira projekat.