Recept dana: Podvarak
Došlo je vreme za domaći podvarak s mesom, uz podsećanje da treba da bude masniji, te ne štedite na mast, odnosno, ulju.
Sastojci:
- 2 kg kiselog kupusa,
- suvo meso po ukusu i mesnate slaninice,
- 3 glavice crnog luka,
- sveža crvena paprika,
- suva paprika,
- 3 kašike masti (ili oko 150 ml ulja),
- 3 čena belog luka,
- aleva slatka paprika,
- suvi začin,
malo mlevenog i bibera u zrnu
Priprema:
1. Sitno iseckati kupus i dodati masnoću.
2. Sitno iseckati luk i dinstati ga na masti, zatim dodati jednu sitno seckanu svežu i suvu papriku, pa zajedno s lukom dinstati oko 5 minuta. Na kraju sve zajedno propržiti i dodati malo aleve paprike.
3. U šerpu za kuvanje staviti predhodno napravljenu smesu, pa zatim preko toga iseckani i začinjeni kupus i meso. Odgore iseckati beli luk, dodati malo mlevenog bibera i suvi začin. Sve promešati i naliti malo vodom da prekrije kupus.
4. Dinstati na tihoj vatri oko sat vremena, a zatim zapeći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni još oko sat vremena.