Recept dana: Domaća juneća supa
Okrepljujuće ukusno jelo koje može da bude i ceo obrok ako se meso i povrće jedu s nekim sosom. Važna napomena: rni luk obavezno prepeći na plotni.
Sastojci:
- 500 g junećeg mesa,
- 6 većih šargarepa,
- 2 srednje zeleni,
- 2 srednja paštrnaka,
- 1 celer,
- glavica crnog luka,
- 2 kašičice soli,
- biber u zrnu,
- peršunov i celerov list
Priprema:
1. Meso oprati, pa staviti u dve litre vode da se kuva. Ukoliko se kuva u običnom loncu, potrebno je oko dva sata.
2. Kada je meso skoro gotovo, dodati prethodno očišćeno povrće.
3. Staviti po nekoliko grančica celerovog i peršunovog lista, pa kuvati dok povrće ne omekša.
4. Pošto je određena količina vode isparila tokom kuvanja, dodati još oko pola litre vode.
5. Dodati so i biber, pa „ukuvati“ supu.
6. Po želji, staviti rezance ili knedle.
7. Prilikom služenja, posuti sitno iseckanim peršunovim i celerovim listom.
8. Meso i povrće iz supe služiti uz sos od rena ili neki drugi po želji.