Recept dana: Salčići
Možda jeste u pitanju malo kalorišnija poslastica, ali neće Miholjsko leto još dugo. A kad malo zahladi, ove će vas kiflice sasvim sigurno prijatno ugrejati...
Sastojci:
- ½ kg brašna,
- 3 žumanceta,
- 100 g šećera,
- kockica kvasca,
- 250 g sala,
- kašičica soli,
- mleka po potrebi,
- pekmeza po potrebi,
- šećer u prahu
Priprema:
1. Staviti kvasac u mleko da nadođe.
2. U posudu za mešanje sipati brašno, dodati kvasac, žumanca, šećer i mleko koliko je potrebno za testo srednje tvrdoće.
3. Rukom mesiti dok ne prestane da se lepi.
4. Napraviti jufku, prekriti je krpom i ostaviti da malo odstoji.
5. Zatim jufku razviti u list debljine prsta, pa potom testo premazati salom i previti ga kao knjigu; sve četiri strane i ostaviti da odstoji 15 minuta.
6. Nakon toga, ponovo razviti i sve ponoviti tri puta.
7. Razviti testo, zatim seći na četvorouglaste komade, pa na svaki staviti kašiku pekmeza i potom blago presaviti.
8. Peći na 200 stepeni oko 25 minuta.
9. Mlake kiflice uvaljati u šećer u prahu.