Рецепт дана: Салчићи
Можда јесте у питању мало калоришнија посластица, али неће Михољско лето још дуго. А кад мало захлади, ове ће вас кифлице сасвим сигурно пријатно угрејати...
Састојци:
- ½ кг брашна,
- 3 жуманцета,
- 100 г шећера,
- коцкица квасца,
- 250 г сала,
- кашичица соли,
- млека по потреби,
- пекмеза по потреби,
- шећер у праху
Припрема:
1. Ставити квасац у млеко да надође.
2. У посуду за мешање сипати брашно, додати квасац, жуманца, шећер и млеко колико је потребно за тесто средње тврдоће.
3. Руком месити док не престане да се лепи.
4. Направити јуфку, прекрити је крпом и оставити да мало одстоји.
5. Затим јуфку развити у лист дебљине прста, па потом тесто премазати салом и превити га као књигу; све четири стране и оставити да одстоји 15 минута.
6. Након тога, поново развити и све поновити три пута.
7. Развити тесто, затим сећи на четвороугласте комаде, па на сваки ставити кашику пекмеза и потом благо пресавити.
8. Пећи на 200 степени око 25 минута.
9. Млаке кифлице уваљати у шећер у праху.