Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SEZONA BOSTANA NA IZMAKU  Lubenice još mame

15.08.2018. 10:49 10:56
Piše:
Foto: Lubenice Foto:Dnevnik.rs/ S. Šušnjević

Kad visoke temperature pritisnu, hladne lubenice pravi su melem. Iako se bostandžije ove godine ne mogu pohvaliti rodom zbog kišnog početka leta, lubenica ima toliko da se prodaju i van pijačnih tezgi, na raznim mestima u gradu i van njega.

U zavisnosti od toga varira im i cena, pa je kilogram te zelene bundeve 45 dinara na Limanu, a 40 na petlji Mišeluk ka Sremskoj Kamenici.

– Trenutno imamo sortu „top gan” iz Platičeva, koja raste do šest kilograma i jedna je od poslednjih koja ostaje – objašnjava nam sedamnaestogodišnji Filip Edelinski koji svakog dana, čak i nedeljom, prodaje lubenice na okretnici za gradske autobuse na Limanu 4. – Prodaja ide dosta dobro. Svaki dan donesemo po dve tone lubenice. Možda će već krajem ove nedelje krenuti i poslednja sorta, koja će biti skuplja. Prodavaćemo je za 50-60 dinara kilogram.

Iako lubenice izgledaju poprilično isto, prodavci su pravi profesionalci koji uz pomoć trikova uvek pronađu najbolju krišku za svoju mušteriju. Zvuk i šara su presudni, te tako one koje imaju otvorenije „strije” znači da su zrelije, pa samim tim i ukusnije. Ipak, najvažnije je da su sve dobre i zdrave.

– Kakav je ukus naše lubenice? Morate ga sami osetiti... To je slast koja se ne može opisati rečima – pokušava da nam objasni Filip, kome nije naporno da dane provodi napolju po vrućini jer je, kako kaže, mlad i može lepo da zaradi.


Ženska imena

Lubenice danas imaju svakakve nazive. Prodavci pokušavaju da pronađu objašnjenje zašto se one zovu kako se zovu, a jedan od njih kaže da lubenice danas dobijaju imena po ženama, pa ne može sve ni da ih zapamti.


Međutim, prodavcima nije nimalo lako da sede kraj puta i čekaju da neko od usputnih prolaznika stane i pazari. Za rashlađivanje je ključna voda i pokoji sladoled, dok im je lubenica svima „preko glave”. I dobro društvo je veoma važno jer, kad više njih deli istu muku, ona se lakše da prebroditi.

Sve manje se može naići na dinje, a one i koje uočite na štandovima, uglavnom su male i ne toliko slatke. Zovu se „superstar” jer imaju šare koje podsećaju na zvezdu. Kilogram košta 80 dinara, a kako se prodavci šale, ili ipak ne, dinje koje se sada prodaju su idealne za dijabetičare.

Oni koji prodaju bostan van grada, žale se na to da im biznis slabije ide, a i jedva čekaju da se sezona u potpunosti završi.

– Ove godine je lubenica loše rodila i lošeg je kvaliteta – žali se prodavac koji se predstavio kao čika Pepa s Mišeluka. – Loše je vreme ovog leta, ali zaradi se koji dinar, mada mi je svega preko glave.

L. Radlovački

Piše:
Pošaljite komentar
S bostanom sazrela i priredba u Dobrincima

S bostanom sazrela i priredba u Dobrincima

17.07.2018. 12:38 12:40
Bostanijada u Dobrincima

Bostanijada u Dobrincima

12.07.2018. 20:05 20:08