Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Uposleno 500 korisnika socijalne pomoći u Adi

02.06.2018. 12:48 12:52
Piše:
Izvor: Uručena oprema na zatvaranju projekta u Afi, foto: Dnevnik

ADA: U 11 opština u Srbiji Udruženje „Duga” iz Ade sprovodi projekat „Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za lokalno uključivanje ranjivih grupa kroz pružanje integrisnaih socijalnih usluga u i širenje dobre prakse društveno korisnog rada i radne aktivacije”.

Partneri „Duge” su lokalne samouprave, uz finansijsku podršku švajcarske Agencije za razvoj i saradnju.

Ostvarivanje značajnih rezultata u ovom projektu predstavljeno je u Adi, koja slovi kao primer dobre prakse. Naime, u ađanskoj opštini se godišnje izdvaja više od 10 miliona dinara za upošljavanje korisnika socijalnih davanja, a veliku pomoć u finansiranju ima od državnih, pokrajinskih i lokalnih institucija, kao i od švajcarske Agencije za razvoj i saradnju.

Korisnici socijalnih usluga se uključuju u javne radove poput održavanja zelenih površina, utovara ogreva, kao i drugih fizičkih poslova, što je dalo odlične rezultate. Na temelju tog iskustva iz Ade u lokalnim samoupravama koje sprovode projekat uspostavljena je Mreža kancelarija za smanjenje siromaštva, a uz Adu uključene su lokalne samouprave - Nova Crnja, Zrenjanin, Žitište, Sečanj, Sremska Mitrovica, Šid, Kikinda, Senta, Vlasotince i Bojnik. Kancelarijama za smanjenje siromaštva, koje su uključene u projekat uručena je oprema i kancelarijski materijal, kako bi uspešno nastavile rad.

Mreža je formirana radi efikasnijeg rada na socijalnoj inkluziji i smanjenju siromaštva i treba da pomogne lokalnim samoupravama da u saradnji sa državnim institucijama nađu rešenje na lokalnom nivou, kako modelom i sistemom borbe, tako i finansijskim rešenjima, da se osnaže siromašne porodice, a njihovi članovi koji su radno sposobni uključe aktivno u život zajednice.

Za potrebe smanjenja siromaštva i upošljavanja korisnika socijalne pomoći kao i u drugim sredinama, iz opštinske kase Ade se izdvajaju sredstva.

„Novac za socijalna davanja je nekada deljen tako da su se podnosili zahtevi, međutim već godinama okrenuli smo se opredeljenju da se ona mogu dobiti samo na taj način ukoliko se preko društveno korisnog rada sve to i odradi“, napominje zamenik predsednika ađanske opštine Zoran Dragin.

Na svečanom zaključivanju projekta u Adi konstatovano je da su kroz sistem mreže za smanjenje siromaštva lokalne samouprave unapredile socijalne usluge, sistem zapošljavanja, lokalne samouprave su se povezale, kao i centri za socijalni rad, odnosno društveno odgovorne kompanije. Upravo zbog toga su projekat prepoznale državne, pokrajinske i lokalne institucije.


Ponosni kad rade, a ne prose

Predsednica ađanskog Udruženja „Duga” Vesna Civrić ističe da se u ovoj sredini već 16 godina, u saradnji sa lokalnom samoupravom i uz podršku švajcarske aganecije, u sezoni poslova radno angažuje više od 500 korisnika socijalne pomoći.

„Mi na ovaj način vraćamo vrednost porodice, koja je najvredniji deo ovog društva i smatramo da kada u porodici svi rade, svi su i srećni, makar to bio i društveno koristan rad. Jer, korisnici socijalna primanja odrađuju i ponosni su na sebe, jer nisu prosili i tražili milostinju“, kaže Vesna Civrić.


„Povećana su sredstva za subvencije na nivou lokalnih sanouprava i ona iznose od 180.000 dinara po korisniku, do 250.000 u zavisnosti od kapaciteta lokalne saouprave. Pored ovih izdvajanja, obezbeđeno je i oko 500 miliona dinara za osobe sa invaliditetom“, naglašava državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović.

Na osnovu dobre prakse i iskustava u opštini Ada, resorno Ministarstvo donelo je Uredbu o radnoj aktivaciji korisnika novčane socijalne pomoći, čiji su rezultati vidljivi u svim lokalnim samoupravama koje su se uključile u projekat.

„Sigurni smo da na ovom projektu možemo da uradimo mnogo više kako bi socijalna zašita bila što bolja, a pogotovo preko ranjivih grupa kako bi ih uključili u društvo“, smatra pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Radović.

Pre ovog projekta ađansko udruženje „Duga” je uspešno sprovelo i projekat posvećen povećanju efikasnosti socijalnih usluga kroz međuopštinsku saradnju i promociju angažovanja radne snage ranjivih grupa na lokalnom nivou, koji je sa 120.000 evra sufinansirala Delegacija EU u Srbiji.

Tekst i foto: M. Mitrović

Autor:
Pošaljite komentar
Korisnici socijalne pomoći po detetu dobijaju više od 4.000

Korisnici socijalne pomoći po detetu dobijaju više od 4.000

20.10.2016. 12:19 09:06