Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Somborci odlučili da obnove spomenik Kralju Aleksandru

09.05.2018. 09:19 09:24
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

SOMBOR: Mada je bila ostavljena mogućnost da poslednja u nizu sednica Skupštine grada, zbog izuzetno obimnog dnevnog reda, po potrebi potraje cela dva dana, zbog čega su bili rezervisani svi termini velike skupštinske Svečane sale u ponedeljak i utorak, predstavnici narodne volje u lokalnom parlamentu su uspešno „savladali“ čini se nikad gušći dnevni red, pa su sednicu završili u jednom danu.

Preko tridesetak tačaka i podtačaka dnevnog reda uslovio je rad odbornika i u popodnevnim satima, ali je sve obavljeno za jedan dan, što je posebno važno kada se zna da je većina tema bila vezana za svakodnevno funkcionisanje grada i njegove okoline.

Kao što je „Dnevnik“ juče preneo, javnosti je nesumnjivo nazanimljivija bila inicijativa odborničke grupe SNS koja je ogromnom većinom glasova pretočena u odluku o ponovnom postavljanju spomenika Kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću, čiji je original, rad Antuna Avgustinčića, postavljen 1940. godine na tadašnju Glavnu, današnju Ulicu Kralja Petra Prvog Oslobodioca. Ovaj spomenik, koji je reprezentovao prvog jugoslovenskog monarha, Ujedinitelja, uklonili su ni nepunu godinu dana kasnije mađarski okupatori nakon aprilskog sloma 1941. kraljevstva južnih Slovena, dok su ga komunističke posleratne vlasti pretopile, pa tek ostaje da se vidi kako će se tehnički rešiti problem izrade istovetnog spomenika i time realizovati odluka odbornika gradske skupštine.

Odbornici su, obavezani zakonskim procedurama, doneli i nekoliko odluka u vezi izmene unutrašnjih akata ovdašnjih preduzeća i institucija, ali i onu o angažovanju eksterne buyetske revizije, kako bi se utvrdila opravdanost i zakonitost u utrošku buyetskih sredstava, odnosno novca poreskih obveznika, što je i prethodnih godina bio uobičajeni potez varoškog parlamenta i izvršnih vlasti.

Javnost je bila zainteresovana i za određene kadrovske promene na čelu varoškoh preduzeća i ustanova, kao i upravnih, nadzornih i školskih odbora, do kojih je došlo uglavnom zbog nedavnih menjanja stranačkih dresova nekoliko odbornika. Naime, nakon što su tri odbornika i jedan funkcioner nedavno formiranog Pokreta obnove kraljevstva Srbije prešli u redove najjače partije u gradu, Srpske napredne stranke, došlo je do manjih rotacija u foteljama.

Tako je na vlastiti zahtev, iz kako je naveo ličnih razloga, funkcije direktora JKP  „Čistoća“ razrešen Nikola Pajić, koji je prešao iz POKS u SNS, sledeći primer tri odbornika ovog pokreta koji su svojevremeno u parlament ušli kao predstavnici Srpskog pokreta obnove. Umesto njega, na čelo jednog od najznačajnijih gradskih komunalnih preduzeća i to u statusu vršioca dužnosti direktora postavljen je Dušan Sekulić, profesor fizičke kulture, kojem je pre ove tačke dnevnog reda usvojena ostavka (takođe iz ličnih razloga) na mesto direktora Sportskog centra „Soko“.


Tehnika odužila sednicu

Odbornici bi i brže završili sednicu somborskog gradskog parlamenta, da nije zakazala tehnika. Naime, razglas u sali je od početka pravio probleme osoblju skupštinske službe, pa su zbog toga u nekoliko navrata za ton bili uskraćeni gledaoci i slušaoci nekoliko ovdašnjih lokalnih televizija i jednog radija koji direktno prenose skupštinske sesije. Na insistiranje odbornika da se ovaj problem reši, predsednik Skupštine grada Zoran Parčetić je nekoliko puta morao da proglasi pauzu, ne bi li se obezbedili nesmetani tv i radijski prenosi.


Upražnjenu fotelju u Centru koji pod svojom paskom ima sve sportske objekte u gradu je, takođe kao vršilac dužnosti, većinskom voljom odbornika zaposeo javnosti malo poznat Darko Kosanović, profesor razredne nastave.

Odbornici su doneli još jedno kadrovsko rešenje, ovaj put kao rezultat nedavnog javnog konkursa, pa će u mandatnom periodu od četiri godine na čelu ovdašnje gradske toplane, odnosno JKP „Energana“ ostati njen dosadašnji v.d. direktora Aleksandar Čorak.

M. Miljenović

Autor:
Pošaljite komentar
Spomenik Kralju Ujedinitelju ponovo u Somboru

Spomenik Kralju Ujedinitelju ponovo u Somboru

08.05.2018. 10:51 10:55