overcast clouds
23°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Сомборци одлучили да обнове споменик Краљу Александру

09.05.2018. 09:19 09:24
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

СОМБОР: Мада је била остављена могућност да последња у низу седница Скупштине града, због изузетно обимног дневног реда, по потреби потраје цела два дана, због чега су били резервисани сви термини велике скупштинске Свечане сале у понедељак и уторак, представници народне воље у локалном парламенту су успешно „савладали“ чини се никад гушћи дневни ред, па су седницу завршили у једном дану.

Преко тридесетак тачака и подтачака дневног реда условио је рад одборника и у поподневним сатима, али је све обављено за један дан, што је посебно важно када се зна да је већина тема била везана за свакодневно функционисање града и његове околине.

Као што је „Дневник“ јуче пренео, јавности је несумњиво назанимљивија била иницијатива одборничке групе СНС која је огромном већином гласова преточена у одлуку о поновном постављању споменика Краљу Александру Првом Карађорђевићу, чији је оригинал, рад Антуна Августинчића, постављен 1940. године на тадашњу Главну, данашњу Улицу Краља Петра Првог Ослободиоца. Овај споменик, који је репрезентовао првог југословенског монарха, Ујединитеља, уклонили су ни непуну годину дана касније мађарски окупатори након априлског слома 1941. краљевства јужних Словена, док су га комунистичке послератне власти претопиле, па тек остаје да се види како ће се технички решити проблем израде истоветног споменика и тиме реализовати одлука одборника градске скупштине.

Одборници су, обавезани законским процедурама, донели и неколико одлука у вези измене унутрашњих аката овдашњих предузећа и институција, али и ону о ангажовању екстерне buyеtskе ревизије, како би се утврдила оправданост и законитост у утрошку buyеtskih средстава, односно новца пореских обвезника, што је и prеthodnih година био уобичајени потез варошког парламента и извршних власти.

Јавност је била заинтересована и за одређене кадровске промене на челу варошкох предузећа и установа, као и управних, надзорних и школских одбора, до којих је дошло углавном због недавних мењања страначких дресова неколико одборника. Наиме, након што су три одборника и један функционер недавно формираног Покрета обнове краљевства Србије прешли у редове најјаче партије у граду, Српске напредне странке, дошло је до мањих ротација у фотељама.

Тако је на властити захтев, из како је навео личних разлога, функције директора ЈКП  „Чистоћа“ разрешен Никола Пајић, који је прешао из ПОКС у СНС, следећи пример три одборника овог покрета који су својевремено у парламент ушли као представници Српског покрета обнове. Уместо њега, на чело једног од најзначајнијих градских комуналних предузећа и то у статусу вршиоца дужности директора постављен је Душан Секулић, професор физичке културе, којем је пре ове тачке дневног реда усвојена оставка (такође из личних разлога) на место директора Спортског центра „Соко“.


Техника одужила седницу

Одборници би и брже завршили седницу сомборског градског парламента, да није заказала техника. Наиме, разглас у сали је од почетка правио проблеме особљу скупштинске службе, па су због тога у неколико наврата за тон били ускраћени гледаоци и слушаоци неколико овдашњих локалних телевизија и једног радија који директно преносе скупштинске сесије. На инсистирање одборника да се овај проблем реши, председник Скупштине града Зоран Парчетић је неколико пута морао да прогласи паузу, не би ли се обезбедили несметани тв и радијски преноси.


Упражњену фотељу у Центру који под својом паском има све спортске објекте у граду је, такође као вршилац дужности, већинском вољом одборника запосео јавности мало познат Дарко Косановић, професор разредне наставе.

Одборници су донели још једно кадровско решење, овај пут као резултат недавног јавног конкурса, па ће у мандатном периоду од четири године на челу овдашње градске топлане, односно ЈКП „Енергана“ остати њен досадашњи в.д. директора Александар Чорак.

М. Миљеновић

Аутор:
Пошаљите коментар
Споменик Краљу Ујединитељу поново у Сомбору

Споменик Краљу Ујединитељу поново у Сомбору

08.05.2018. 10:51 10:55