Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dačić: Trajno rešenje za Kosovo je “vin-vin” kombinacija

25.04.2018. 10:16 13:13
Piše:
Izvor: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

BEOGRAD:  Trajno rešenje kosovskog pitanja je “vin-vin” kombinacija za Beograd, za Prištinu i za Evropsku uniju, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Govoreći na konferenciji “Nove perspektive za Zapadni Balkan” u organizacii Centra za međunarodne i bezbednosne poslove, a na temu pravno obavezujućeg sporazuma, Dačih je upitao postoji li neki sporazum koji nije pravno-obavezujći.Kosovo je vekovni problem, rekao je Dačić i pručio da ono ne može da bude rešeno jednim sporazumom.



Dačić je objasnio da kada pitate evropskog komesara Johanesa Hana šta treba da bude u tom sporazumu, on kaže da ne zna.Odgovor Hana je, kaže, da sporazum treba da sadrži ono što se "dve strae dogovore"."Mi hoćemo da se dogovoramo, ali nećemo da se dogovaramo po prinipu da je sve rešeno. Hoćemo da budemo aktivni. Naša ruka je pružena”, ponovio je Dačić.



Napomenuo je da su u Bundestagu analizirali njegovu izjavu da je pitanje hoće li EU postojati 2025. godine, ističući da on nije rekao ništa pežorativno, te da Srbija ne želi da se EU raspadne.Kako je rekao, za 20 ili 50 godina EU ili UN možda neće postojati, ali će postojati Srbija i zato, dodao je, mora da se vodi računa kakve se olduke donose.



Kroz šalu je primetio i da će se EU ulaskom zapadnobalkanskih zemalja pre raspasti, te dodao “Cilj Srbije jeste da postane članica EU i da reši sve probleme pre nego uđe, mada neke druge članice to nisu učinila pre ulaska”.Osvrnuo se na spor Grčke i Makedonije o imenu te bivše jugoslovenske republike, rekavši da je EU upozorila Srbiju da ne korsiti naziv Republika Makedonija.



“Makedonija protestuje kad mi upotrebimo izraz BJRM, a mi ne priotestujemo kad oni pričaju o Republici Kosovo. Dajte malo da se spustimo na zemlju. Nije valjda dozvoljeno da samo protiv Srbije neko radi”, rekao je Dačić.



Pošto je Dačić o Kosovu govorio van pripremljenog govora i oštrijim tonom, organizatori su ga pitali šta je istina pošto ima razlika, a Dačić je ogovorio:“Ono je bilo diplomatski, a ovo je tačno”.

Dačić: EU boluje od gluvonemosti kada je Srbija u pitanju

BEOGRAD: Kosovo je prioritet u svim diplomatskim aktivnostima Srbije, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodaje da je važna poseta belgijskog premijera Šarla Mišela jer će ta zemlja sada imati više razumevanja za Srbiju.

On je naglasio da je zbog toga važno "doći do svakoga", ali da ne očekuje da će sada EU drugačije da reaguje. "EU boluje od teške bolesti, a to je gluvonemost kada je Srbija u pitanju. Možda je bolest izlečiva, treba raditi na tome", rekao je Dačić za TV Pink.



Povodom izjave Blerima Šalje, savetnika Hašima Tačija, da Zajednica srpskih opština može biti formirana tek posle potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma, Dačić je rekao da bi zbog toga povukao potpis za Briselskog sporazuma.Podseća da je Šalja bio prisutan kada je potpisan Briselski sporazum i da zna da to nije bio uslov za formiranje ZSO.



Podseća da je Srbija napravila brojne kompromise, da su se integrisali u prištinske institucije, da su učestvovali na izborima i u vladi, ali ističe da Priština nije ispunila obavezu i formirala ZSO.

Dačić: Članica EU protestuje zbog povlacenja priznanja KiM



Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je dobio informaciju da ćejedna zemlja, članica EU i stalna članica SB UN, uputiti protest svakoj zemlji koja ubuduće bude povukla priznanje kosovske nezavisnosti.



Predstavnik te zemlje, kazao je Dačić ne precizirajući o kojoj članici EU je reč, rekao našoj misiji u Njujorku da je pristup Srbije, kada je reč o državama koje su priznale kosovsku nezavisnost, iritantan".



“Dobio sam juče informaciju da je predstavnik jedne zemlje članice iz Evrope, stalne članice SB reklao našoj misiji u Njujorku da je iritantan pristup Srbije tome da neke zemlje povlače priznanje Kosova, da se to kosi sa njihovim stavom, da je to pitanje rešeno i da će ta zemlja uputiti protest svakoj zemlji koja povuče priznanje Kosova”, rekao je Dačić.



Ne očekuje se valjda od Srbije, konstatovao je Dačić, da radimo protiv sebe i pozvao da se ulože napori da se problemi reše i otkloni mogućnost da dolazi do takvih situacija.



“Kakve veze oni imaju sa tim ko će priznati, a ko neće. Pa kako se ne kosi sa interesima drugih kada neka zemlja priznaje Kosovo”, zapitao je šef srpske diplomatije.

Dačić: KAD treba kritikovati Pprištinu ,EU kao savet tibetanskih mudraca



Povodom izjava da ZSO neće biti formirana pre potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upitao je danas kakve veze ZSO ima sa time. 



Dačić je podsetio da je dokument o tome potpisao pre pet godina sa Ketrin Ešton i sa Hašimom Tačijem. 



“Predstavnici EU su gluvonemi kada je u pitanju Priština. Ne znam da li je ta bolest izlečiva. Kada treba nešto protiv Prištine da se kaže, kao da zaseda savet mudraca sa Tibeta, ali zato kada je reč o Srbiji uvek postoji spremnost da se na nama vežba”, rekao je Dačić. 



On je poručio da Srbija nije džak za udaranje. 



“Nemojte udarati na naše dostojanstvo”, rekao je Dačić i ponovio da Srbija pruža ruku, ali da je za tango potrebno dvoje. 

Dačić: Recipročno - znači istom merom prema Hrvatskoj



Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da najava recipročnih mera prema Hrvatskoj zbog zabrane ulaska ministru Aleksandru Vulinu u tu zemlju, znači baš to, da će Srbija uzvratiti istom merom, ali nije mogao da precizira na koga će se to odnositi.



"Znači upravo to što znači, recipročno znači da uzvraćamo istom merom. Sutra će vlada o tome raspravljati na sednici - ne znam na koga će se to odnositi", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara.



"Kada bi mi postupali logikom Hrvatske mali je broj svetskih lidera koji bi mogli da dođu u Srbiju šta su sve govorili o nama u prethodnih 20-30 godina. Ali Srbija nije takva", rekao je Dačić, ali i dodao da Srbija mora da čuva svoje dostojanstvo i odgovori istom merom.



Na pitanje kako će ta odluka uticati na odnose sa Hrvatskom, Dačić je odgovorio kontra pitanjem, a kako će odluka Hrvatske uticati na te odnose, i dodao da Vulin nije ni planirao da ide u Hrvatsku.



"Mislim da bi bilo mnogo bolje da radimo na unapređenju odnosa nego da na ovakav način komplikujemo naše ionako komplikovane odnose", rekao je Dačić.

Autor:
Pošaljite komentar
Dačić: Teške borbe, proces nezavisnosti Kosova nije završen

Dačić: Teške borbe, proces nezavisnosti Kosova nije završen

24.04.2018. 12:43 12:45
Dačić: Incident sa zastavom u Jasenovcu bez presedana  

Dačić: Incident sa zastavom u Jasenovcu bez presedana  

22.04.2018. 14:49 08:51
Dačić: Kosovo ne može biti predmet spoljnopolitičke trgovine

Dačić: Kosovo ne može biti predmet spoljnopolitičke trgovine

18.04.2018. 18:10 18:12