Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dačić: Incident sa zastavom u Jasenovcu bez presedana  

22.04.2018. 14:49 08:51
Piše:
Izvor: FoNet

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je incident sa zastavom na kojoj je ispisan ustaški pozdrav " Za dom spremni " u Jasenovcu, gde je održavana komemoracija povodom stradanja Srba, Jevreja i Roma u jednom od najozloglašenijih koncentracionih logora, bez presedana je u modernoj Evropi. "Nigde se i nikad u Evropi nije desilo da se tako nešto dogodi", rekao je Dačić.

- Zamislite da li je moguće da se prilikom komemoracija u Aušvicu ili Mauthauzenu pojavi transparent sa nacistickim pozdravom "Zig hajl"?! Očekujemo bezuslovnu osudu od hrvatskog rukovodstva, a ne relativizaciju događaja, koja u stvari znači relativizaciju zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima. Takve osude nema, naprotiv, ustašama se podižu spomenici i nazivaju ulice i trgovi njihovim imenima - ukazao je Dačić, naglašavajući da "sa ustašama i njihovim zločinima niko nije uporediv".

- Svako treba da osudi svoje zlo i samo tako se mogu graditi dobrosusedski odnosi. Zabrana ulaska u Hrvatsku ministru odbrane Vulinu je takođe čin bez presedana u Evropi. Srbija će odgovoriti, ali mi i dalje smatramo da je mnogo bolje tražiti zajedničke interese Srbije i Hrvatske, jer su naši odnosi od ključnog značaja za stabilnost celog regiona - poručio je Dačić.

U mestu Mlaka, u opštini Jasenovac, patrijarh srpski Irinej posvetio je obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije povodom obeležavanja Dana proboja jasenovačkih logoraša, 22. aprila 1945. godine. On je prethodno služio liturgiju, a molitvenom sećanju prisustvovali su i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, kao i poslanik u Saboru Hrvatske Boris Milošević.  Gotovo u isto vreme, u Jasenovcu, kod spomenika "Cvet" održana je državna komemoracija za žrtve jasenovačkog logora na kojoj su bili premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković. To je bila treća komemoracija žrtvama Jasenovca ove sedmice. Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je poštu žrtvama u Spomen parku Jasenovac odala sama " u tišini ", u četvrtak.

Državna komemorativna ceremonija u Spomen parku Jasenovac započela je juče incidentom, kada su pripadnici HOS - a razvili zastavu sa pozdravom  "za dom spremni". Nakon incidenta, hrvatska policija je saopštila da nisu" evidentirali događaj tokom kojeg bi bila razvijena zastava HOS - a "i da će povodom fotografije objavljene u medijima proveriti sve okolnosti u kojima je ona nastala.

Policija je sprečila jednog od vođa ekstremnih desničara, Dražena Kelemineca, da održi skup u Jasenovcu. Keleminec je sa još devet istomišljenika krenuo prema Jasenovcu, ali tamo nisu stigli, pošto ih je policija zaustavila u mestu Uštica. Kako navode hrvatski mediji, Keleminec i njegovi crnokošuljakši planirali su da izvedu "performans" u Jasenovcu.

Nervozu u redovima hrvatskih zvaničnika proteklih dana, posebno nakon navodnog incidenta koji je u skupštini Srbije izazvao lider radikala Vojislav Šešelj, izazvala je najava da bi na jučerašnji skup mogao doći ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji je to demantovao. Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da  Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku do daljeg, jer je nakon polemika u javnost oko njegovog dolaska u Mlaku izjavio da o tome može da odluči vrhovni komandant Vojske Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić a ne hrvatski ministri, što je ocenjeno kao " neprimeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske ".

Zamislite da li je moguće da se prilikom komemoracija u Aušvicu ili Mauthauzenu pojavi transparent sa nacističkim pozdravom "Zig hajl"?!

Hrvatski premijer Andrej Plenković juče je izjavio da je zabrana ulaska Aleksandru Vulinu u Hrvatsku jasna poruka "stava i odlučnosti" zvaničnog Zagreba da neće tolerisati takvo ponašanje. Ponovio je da smatra  "dobrim potezom" to što je njihova parlamentarna delegacija napustila Srbiju nakon incidenta sa Šešeljem u Skupštini Srbije. Tvrdi da Hrvatska želi da smanji tenzije i otvori prostor za dijalog.


Dan sećanja na žrtve Holokausta

Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležen je juče polaganjem venaca i odavanjem počasti kod spomenika žrtvama genocida na Starom sajmištu. Državnu ceremoniju obeležanja Dana sećanja predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević koji je rekao da je Srbija uvek bila na pravoj strani u istoriji i da se borila za slobodu.

"Mislim da i danas takve stvari naš narod treba da zna i da se ponosi time", rekao je Đorđević. On je dodao da Srbija ima bogatu tradiciju i da je zemlja slobodarskog naroda. On je naveo da je u genocidu nad našim narodom na teritoriji Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srema stradalo 700.000 muškaraca, žena i dece pretežno srpske, ali i romske i jevrejske nacionalnosti.


- Gospodin Vulin nije osoba koja je svojim izjavama u poslednje vreme pridonosila tome, smatra on, pri čemu ističe da "Hrvatska gleda u budućnost i želi sa Srbijom da gradi novi dijalog". Ipak ni juče Plenković nije propustio priliku da ponovi "da je Srbija bila agresor na Hrvatsku od '91. do '95.". On je odbio da komentariše dilemu treba li Kolinda Grabar - Kitarović da otputuje u uzvratnu posetu Srbiji.

Zabrana ulaska članu Vlade Srbije u Hrvatsku naišla je na oštru osudu njegovih kolega iz Nemanjine. Potpredsednica Zorana Mihajlović upozorava da takav čin, zbog jedne izjave u medijima, predstavlja kršenje najosnovnijih prava na kojima počiva Evropa i neće doprineti dobrim odnosima Srbije i Hrvatske. Po viđenju ministra Rasima Ljajića odluka Hrvatske bez sumnje je korak nazad u odnosima Beograda i Zagreba. "Da smo se rukovodili različitim izjavama koje su dolazile iz Hrvatske imali bismo puno razloga da i mi pribegnemo sličnim merama, ali nikada nam to nije padalo na pamet", poručio je Ljajić


Vulin: Srbija će reagovati državnički

Ministar odbrane Aleksandar Vulin procenjuje da vlastima u Zagrebu smeta to što Srbija govori istinu. Obrazložio je da već nekoliko dana pre nego što je bilo govora o njegovoj poseti Mlaki, ministarka spoljnih poslova, predsednik vlade, šef HDZ - a u Saboru, govore o tome da su njegove izjave, ne navodeći koje, vrlo opasne. Poručuje da nije ni planirao da ide u Jasenovac, gde komemoraciju održava hrvatska vlada.

- Zašto bih ja bio sa hrvatskom vladom, gde nema nijednog Srbina, nijednog Jevreja, nijednog Roma? Ja sam hteo da budem sa svojim narodom u obnovljenoj crkvi u Mlaki, tamo gde su ustaše sabirale decu i vodile na klanje u Jasenovac... a ne da budem sa hrvatskom vladom koju bojkotuju svi Srbi, Jevreji i Romi zbog toga što dopuštaju nekažnjeno oživljavanje ustaštva - rekao je Vulin. Komentarisao je i to što Hrvati smatraju neprimerenom njegovu izjavu da o eventualnoj poseti Hrvatskoj može da odluči samo vrhovni komandant Vojske Srbije. Istakao je da je reč o proceduri, te da je ministar odbrane dužan da se, kada putuje – naročito kada taj put može imati političku težinu, konsultuje sa vrhovnim komandantom koji mu daje ili ne daje dozvolu.

- Mislio sam da je u Evropi sloboda kretanja zagarantovana, da svako može da se kreće, ako nije počinio neko krivično delo. Ali, tražili su povod – ma smeta im Vučić, smeta im ime, smeta im što je vrhovni komandant, smeta im što Srbija govori i smetaju im Srbi koji govore - istakao je.Dodaje da su mu zamerili i to što je rekao da je mržnja sa kojom Vučića čekaju u Zagrebu crna mrlja na obrazu Hrvatske, te podsetio da su srpskog predsednika tamo " dočekale ustaše koje su ga vređale na najbrutalniji način ".

- Srbija će reagovati na ovu provokaciju državnički, onako kako reaguje jedna suverena, sigurna, stabilna država i to možete da očekujete u najskorijem vremenu - istakao je Vulin.


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da se " ne bi mešao u politiku hrvatske vlade, oni vode svoju politiku ".

- Mi znamo koju politiku vodi Vlada Srbije, mi smo slobodarski narod koji ima pravo da se seća svega što se desilo u prošlosti - rekao je Đorđević novinarima.

S.Stanković

Autor:
Pošaljite komentar