Recept dana: Slatke, a zdrave palačinke
Ako srte ovih dana na mukama - jede vam se nešto slatko, a morate da brojite kalorije, evo sjajnog recepta za bezglutenske palačinke koje pobornici zdravoga života obožavaju.
Sastojci:
- 200 g heljdinog brašna,
- 40 g putera,
- kašika šećera,
- 2 jajeta,
- kašičica i po praška za pecivo,
- 200 ml mleka,
- prstohvat soli,
- malo kokosovog ulja
Priprema:
1. Otopiti puter i ostaviti ga da se hladi.
2. Jaja odvojiti, pa od belanaca ulupati sneg, dodajući postepeno šećer.
3. Žumanca posoliti, pa umutiti mikserom oko dva minuta, a zatim dodati rastopljeni puter i nakon njega mleko.
4. Pomešati heljdino brašno i prašak za pecivo, pa im dodati smesu s žumancima i na kraju sve zajedno promešati.
5. Lagano umešati sneg od belanaca u smesu.
6. U zagrejan tiganj sipati malo kokosovog ulja, pa na njemu peći male palačinke po nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju.
7. Poslužiti uz med, jogurt, sveže voće ili neki drugi dodatak koji volite.