Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

IZA IZLOGA Nasukana na kopnu

25.03.2018. 17:05 17:07
Piše:
Izvor: pixabay.com

Teško da bi se moglo reći da sam se takva rodila, ali sam zato vremenom (nekad na teži, a kad je sreće na lakši način) naučila jednu vrlo važnu lekciju – ne mora se sve što poželimo posedovati. Bar ne kad je nama to bitno.

Evo, recimo, iako bih više od svega volela da makar jednu prolećnu sezonu otvorim negde na moru, ni ove godine ništa od toga. Razmišljam, umesto da nabrajam već poznate mahom objektivne okolnosti i razloge (posao, računi, rata kredita, porezi...), bolje bi mi bilo da pronađem adekvatnu i krajnje subjektivnu kompenzaciju, to jest, da se (kako se to danas popularno kaže) na kreativan način suočim sa svojom mukom.

Jer, to je baš onako „in“; kompenzacije su ono što u današnje vreme spasava svet. Nemaš frajera – imaš sjajan posao; nije baš neki super plaćen posao, ali je zato kulturna ponuda sjajna; nije „luj viton“, ali je ekstra moderna torba; parfem možda i nije original, ali je uljana kopija na korak do savršene... I tako unedogled. Za sve naše nedaće i probleme, u današnje vreme postoji nešto kao zamensko rešenje.

Tako sam i ja, s obzirom da sam i ovog proleća ostala „nasukana“ na kopnu, odlučila da sebi organizujem neku „osunčanu“ kompenzaciju. Pomislih: bronzer (i to neki baš onako fin) je pravo rešenje! Krenem pobednički u pohod na moje „fake“ parče sunca, uđem u jednu od pristojnih parfimerija u gradu i, naravno (onako zbog kompletnog „ugođaja“) potražim stručnu pomoć.

Prodavačica divna i ljubazna, pokazuje mi sve što od bronzera (za neupućene, nešto kao letnji puder) imaju u ponudi i ja se savršeno srećna prepustih da me znalački i stručno sprovede kroz taj mirišljavi raj „u prahu“. Mislim se, baš je divan ovaj oblačan dan! Vidi kako je sve oko mene lepo, mirisno i tako fenomenalno upakovano; sve te divne kutijice, fensi brendovi... Ma, pomislih, onako još uvek u „uspela sam da pronađem rešenje“ raspoloženju, i to more je precenjeno. Nema šanse da nešto od ove lepote ne  uradi posao.

Još samo da izaberem ton koji najviše paše uz moj ten i - proleće može da počne. No, prethodno samo još jedna sitnica – cena. Upitah (i dalje ozarena i nasmejana) još uvek vedru i entuzijastičnu prodavačicu koliko staje jedan od primeraka koji mi je na prvi pogled zapao za oko i – ostadoh (ostaću pristojna, pa neću u detalje) zatečena. Deset hiljada (10.000) dinara i – neki sića kusur bronzer su moji! Pa, pomislih, za te novce sam mogla i da se osunčam negde na obali Jonskog mora bez većih problema. I to sve s „buskanjem“. Mislim se, da imam na raspolaganju toliko za „sitno“ troškarenje, pa ne bih dolazila po nekih četiri (brojkama 4) grama lažnog sunčanja. Jasno, ništa ni od kompenzacije.

U prevodu, ostaje mi samo da ostanem tu gde sam i da se uverim u onu čuvenu Šantićevu „da me sunce tuđeg neba neće grejati kao ovo ovde...“. I tako sam se, posle duže pauze, ponovo zainteresovala za vremensku prognozu, tačnije za ono što stručnjaci predviđaju, kad bi ovo sivo i hladno proleće konačno moglo da se „presvuče“ u neku laganiju i lepršaviju kombinaciju; u neko sunce i „organik“ bronzer. Ako sam dobro iščitala sva ta upozorenja, saopštenja&objave, do kraja marta predstoji nam više nego fina porcija kiše, snega, vetra, pri čemu se ni april baš neće proslaviti; sunce će nam i dalje pristizati na kašičicu. Dakle, bledilo&ludilo kombinacija do daljnjeg. Šašavo i blesavo vreme, a što se prognoze tiče, tek opaska da su me neki detalji u „vremenskom diskursu“ zatekli prilično nespremnu za ono što će da me snađe. Recimo, iznenađena sam njenom „političkom nekorektnošću“ i rekla bih da je ovaj teren ostao prilično izvan domašaja novotarija. Onako, amaterski gledano, čini se da je mnogo više vremenskih nedaća – oluja, izmaglica, vejavica, bljuzgavica, mećava, košava, lapavica, kiša, zima, nepogoda, katastrofa, kataklizma, apokalipsa (igrom slučaja ili lošom namerom, pitam se) ženskog roda. S tim u vezi, nije mi baš najjasnije ni kako opstaje da je dan (čitaj: svetlo, odnosno, istina) muškog, a noć (čitaj: mrak, odnosno, tajne i mračne rabote) ženskog roda...

Nekako mislim da bi u duhu vremena u kom živimo bilo sasvim korektno da se uvedu nešto kao rodno neutralni vremenski termini kako se konačno više niko ne bi osećao niti prozvanim, niti odgovornim. Da budemo i vremenski ravnopravni i da kao takvi lepo i bez stresa na obe strane uživamo u izveštajima meteorologa, pa makar nam (jer su tako u mogućnosti) pričali o tome kako nam predstoji nestabilno vreme s čestim (ne baš prijatnim) promenama.

U prognozi je i to dozvoljeno...   

Jasna Budimirović

Foto: pidžabay.com

Autor:
Pošaljite komentar
Iza izloga: Super singl srećna i ostvarena

Iza izloga: Super singl srećna i ostvarena

18.03.2018. 11:18 11:21
IZA IZLOGA Život posle televizije

IZA IZLOGA Život posle televizije

11.03.2018. 12:49 12:53
IZA IZLOGA Istina je – svi lažu ili bar lažuckaju

IZA IZLOGA Istina je – svi lažu ili bar lažuckaju

04.03.2018. 11:17 11:18