Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vinari i vinogradari pod jednim krovom

16.03.2018. 23:07 23:09
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Vesti o udruživanju vojvođanskih vinara prate ili neverica ili komentar: „Napokon!” Svi dosadašnji pokušaji da se okupe – a bilo ih je više – propadali su na samom početku.

Za razliku od njih, pokretanih sa strane, neki i paragrafima, ovaj najnoviji, u koji treba verovati, inicirali su oni sami, procenivši da bi im dalji razvoj kao slobodnih strelaca bio mnogo teži. Dobrodošlicu im je poželela Privredna komora Vojvodine, srdačno ih primivši pod svoj krov, o čemu njen predsednik Boško Vučurević kaže:

– Inicijativa o udruživanju Grupacije vojvođanskih vinogradara i vinara u Privrednu komoru Vojvodine potekla je od većeg broja uglednih proizvođača grožđa i vina, koji su procenili da će preko komorskog sistema osigurati najefikasnije zajedničko vođenje svoje ekonomske politike kao i nastup na tržištu, da će samo tako, jedinstveni kao grupacija, moći da zastupaju i štite svoje interese– naveo je Vučurević. – U okviru komorskog sistema proizvođači grožđa i vina uključivaće se u javnu raspravu o postupku donošenja zakona i drugih propisa koji se odnose na njih. Sa službom Udruženja poljoprivrede PKV-a, analiziraće mere  ekonomske politike i predlagati kako da se unapredi poslovanje vinogradara i vinara. Jednom rečju, naš cilj je, kada su u pitanju vojvođanski vinari, koji su pri Udruženju poljoprivrede PKV-a, da u saradnji s Grupacijom za turizam i ugostiteljstvo promovišemo tu perspektivnu privrednu granu.


Više od 100 vinarija

Nakon pada komunizma u svim zemljama Srednje i Istočne Evrope dolazi do značajnih društvenih promena u svim oblastima života, pa i u vinogradarstvu. Devedesetih godina prošlog veka i u našoj zemlji dešavaju se velike promene. Velike vinarije uglavnom propadaju, a na privatnim posedima dolazi do značajnog napretka. Od 1994. privatnicima je omogućeno da proizvode vino i za tržište. I u godinama velike svetske ekonomske krize, koje su usledile, naše vinogradarstvo i vinarstvo doživelo je nezapamćen preporod.

Početkom devedesetih godina i država dreši kesu i podstiče sadnju vinove loze. Čokot postaje stožer života sve većeg broja porodica. Sade se vinogradi, renoviraju se stari i podrumi podižu novi, menja se krajolik Vojvodine, njena vinogorja opet dobijaju svoje veselo lice. Ne moramo više da pijemo tuđe sunce zarobljeno u flašama. U ovom času, možemo da biramo kapljicu iz više od stotinu registrovanih vinarija u Pokrajini, u kojima se puni i etiketira više od 600 različitih vina.


U Vojvodini, po podacima statistike, kaže Vučurević, ima 5.000 hektara vinograda, uglavnom vinskih sorti. Poslednjih godina šire se pretežno visokokvalitetne sorte. Na to su uticali Zakon o sadnom materijalu, subvencije Ministarstva poljoprivrede za podizanje novih zasada, kao i konkursi Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kojima se podstiče razvoj te grane. Veliki napredak postiže se u poboljšanju kvaliteta i grožđa i vina. Raste ponuda

vina sa zaštićenim geografskim poreklom, prate se svetski trendovi, oprema u podrumima je sve savremenija, uvode seznačajne novine, koje imaju veliki uticaj na kvalitet pića. Sve to, uz najnovije podsticajne mere države za podizanje vinograda, garancija je da se u budućnosti može očekivati dalje širenje površina pod vinovom lozom i povećanje proizvodnje kvalitetnih vina.


Mađarska iskustva

PKV vidi svoju značajnu ulogu i u upoznavanju naših vinara, naučnih institucija i turističkih radnika s iskustvima susednih zemalja koje su članice EU. Organizovaće i posete vinskim regijama koje su primeri uspešnog razvoja vinskog turizma. Poput vinogorja Vilanj, gde je prošlog meseca PKV vodio tridesetak vojvođanskih vinara. Dva dana bila su prekratka da se čuje sve o tome kako je to mesto s 2.500 žitelja postalo, zahvaljujući isključivo vinu, svetski turistički centar koji godišnje poseti 350.000 turista.


Sporazumom s EU utvrđene su kvote za izvoz vina bez carina, pa zahvaljijući i tome, Srbija ima mnogo prostora za povećanje proizvodnje. Na taj put naši vinari moći će da idu samo udruženi da bi zajedničkim promocijama bili predstavljeni na najbolji i najjeftiniji način.

Privredna komora Vojvodine je, podseća naš sagovornik, asocijacija koja zastupa interese celokupne privrede pokrajine i pokušava da poboljša ambijent i uslove njenog poslovanja u saradnji s Republičkom i Pokrajinskom vladom. Vinogradarstvo i vinarstvo je grana koja je u usponu i neophodna joj je podrška države u podizanju kapaciteta proizvodnje da bi se približila produkciji zemalja u regionu.

Po njegovim rečima, vinski turizam postaje sve atraktivniji i značajniji.

– Vino je postalo motiv za otkrivanje novih destinacija, posetu poznatim vinskim podrumima, potragu za novim proizvođačima, upozavanje drugih kuhinja, običaja, navika i manifestacija. Vinari treba da prepozaju svoj interes u tome. Prodaja vina i ostalih domaćih proizvoda u sopstvenom podrumu donosi najveći profit. PKV će zato posebnu pažnju posvetiti povezivanju turističkih agencija i vinarija otvorenih za turiste, kreiranju vinskih tura i njihovoj promociji u zemlji i inostranstvu – zaključuje predsednik Vučurević.

P. Samardžija

Autor:
Pošaljite komentar