Recept dana: Slane kiflice
Lepe su dok su vruće, a ništa im ne fali ni kada „prenoće“. Suzradan za doručak su vuiše nego ukusne...
Sastojci:
(Za testo):
- 500 g brašna,
- kesica kvasca,
- malo soli,
- 200 ml toplog mleka,
- 50 ml ulja,
- 2 jajeta,
(Za premazivanje):
- 1 žumance,
- kašičica ulja
Priprema:
1. Od navedenih sastojaka umesiti testo, uz napomenu da u testo ide jedno jaje i jedno belance, dok je žumance potrnjebno odvojiti u posebnu posudu, jer će se njime kasnije kiflice premazivati.
2. Dobro umesiti testo i ostaviti ga na toplom da brže naraste.
3. Kada testo nadođe, podeliti ga na pet delova koje potom treba oblikovati kao loptice i ostaviti još 10 minuta da stoje.
4. Svaku lopticu posebno razvući na debljinu od 5 milimetara, a potom je podeliti na četiri trougla.
5. Motati kiflice i staviti ih u podmazan pleh. U žumance koje smo ostavili dodati malo ulja i premazati svaku kiflicu.
6. Peći 25 minuta na 200 stepeni.