Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Vojvodini 63 obolelo od malih boginja

03.03.2018. 08:44 08:45
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Šest osoba je do sada umrlo u epidemiji malih boginja, a posldnji slučaj desio se u četvrtak, kada je preminuo četvoogodišnji dečak iz Vranjske banje.

Kako navode u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, dete nije bilo vakcinisano. Pokrajinski sekretar za zdravstvo docent dr Zoran Gojković kaže kako su do sada u Vojvodini od malih boginja obolelele 63 osobe, a u Novom Sadu ih je 26, ali da je poslednjih mseci podignut obuhvat vakcinacijom, kao i da je u Južnom Banatu na taj način podignut odbrambeni bedem, te se epedimija iz Rumunije nije prelila u našu zemlju.

„U Novom Sadu nije registrovan nijedan novi slučaj oboljenja još od 5. februara, a u drugim gradovima Vojvodine imamo sporadičnu pojavu boginja, koji nemaju razmeru epidemije niti postoji veza među obolelima. Ako se ne desi novo oboljenje u Novom Sadu, verovatno će biti izuzet iz dosadašnjeg epidemiološkog nadzora“, kazao je dr Gojković.

Prema njegovima rečima, obuhavat vakcinacijom u Vojvodini veći je od 95 odsto, a u Novom Sadu je veći od 90 odsto. Istakao je da je u nekim mestima Južnobanatskog okruga obuhvat vakcinom i 100 odsto, te je naglasio da je time podignut odbrambeni bedem prema Rumuniji, zahvaljujući kojem se nije prelila epidemija u našu zemlju.

„Da roditelji dece u tom okrugu nisu prepoznali važnost vakcinacije i potencijalnog problema u kome bi se našli najmlađi, sada bismo imali vrlo ozbiljan problem u čitavoj zemlji. Trenutno je situacija veoma dobra i mislim da smo u ovom trenutku bezbedni od nekog velikog epidemiološkog udara. Sporadičnih infekcija malim boginjama će biti i dalje, ali ne u velikim razmerama“, kazao je Gojković.

Od početka oktobra kada je su zabeleženi prvi slučajevi oboljevanja od boginja u Srbiji, do danas je u našoj zemlji, uključujući i srpske enklave na Kosovu i Metohiji, registrovano 2.896 slučajeva malih boginja, od kojih je 1.448 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak. Najmlađa obolela osoba stara je 15 dana, a najstarija 65 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina. Većina obolelih osoba, skoro 94 posto, nevakcinisana je, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.


Brnabić: Slušajte  lekare, a ne šarlatane

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić apelovala je na roditelje da slušaju lekare što se tiče vakcinacije dece i da ne veruju šarlatanima. Premijerka je rekla da se sve dešava jer su građani slušali ljude koji nemaju nikakva znanja iz medicine.

„Dobra vest je što se procenat vakcinisane dece povećava, a loša vest je što je do ovoga uopšte i došlo“, rekla je Brnabićeva i naglasila da je zadovoljna kako zdravstveni radnici reaguju u ovako teškoj situaciji i da su pokazali visok stepen profesionalizma.


Od ukupnog broja obolelih, 35 posto bilo je hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 329 obolelih osoba.

„Krajem decembra na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu umro je 30-godišnji muškarac koji nije bio vakcinisan, a bolest se iskomplikovala u upalu pluća. To je prvi smrtni ishod od malih boginja registrovan posle 20 godina u Srbiji. Trećeg januara Klinički centar u Nišu prijavio je smrt dečaka starog dve godine iz Aleksinca, koji nije bio vakcinisan. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća. Na Infektivnoj klinici u Nišu 22. januara preminula je pacijentkinja stara 21 godinu, a tri dana ranije na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu preminuo je 45-godišnji muškarac iz Beograda. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća. Na ovoj klinici preminula je i devojka rođena 1988, kod koje je takođe u kliničkom toku bolesti došlo do razvoja zapaljenja pluća. U utorak, 1. marta, Klinički centar Niš prijavio je smrt dečaka starog četiri godine iz Vranjske banje, koje nije bilo vakcinisano. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku došlo je do razvoja zapaljenja pluća“, kažu u “Batutu”.

LJ. Petrović

 

Autor:
Pošaljite komentar
U PU „Radosno detinjstvo” dvoje zaposlenih ima male boginje

U PU „Radosno detinjstvo” dvoje zaposlenih ima male boginje

31.01.2018. 09:29 09:32
Lončar: Vakcinacija jedini lek za male boginje

Lončar: Vakcinacija jedini lek za male boginje

29.01.2018. 22:55 22:58
Radiolog Kliničkog centra dobio morbile

Radiolog Kliničkog centra dobio morbile

06.02.2018. 08:38 08:42