Recept dana: Piroške punjene piletinom i šampinjonima
Piroške mogu da se pune sirom, kupusom, mlevenim mesom ili pečurkama. A da li ste probali fil od usitnjene piletine i šampinjona? Ako niste, vreme je.
Sastojci:
Za testo:
- 80 ml mleka,
- 1,5 kašičica suvog kvasca,
- 1/2 kašičice šećera,
- 1/2 kašičice soli,
- 1 jaje,
- 115 g putera,
- 300 g glatkog brašna
Za fil:
- 250 g piletine,
- 150 g šampinjona,
- 2 kašike putera,
- glavica luka,
- ½ kašičice belog luka u granulama,
- so i biber po ukusu
Za premazivanje:
- 1 žumance,
- kašika mleka
Priprema:
1. Pomešati kvasac i mleko sa šećerom i malo brašna, pa ostaviti pokriveno desetak minuta.
2. Rastopiti maslac i dodati ga u razmućeno jaje. Potom dodati i mešavinu s kvascem, so i postepeno prosejano brašno, pa umesiti meko testo.
3. Prema potrebi dodati još brašna tako da se testo ne lepi, ali ostane mekano. Zatim ostaviti desetak minuta da odmori.
4. Rernu zagrejati na 200 stepeni i dva velika pleha obložiti papirom za pečenje.
5. Prodinstati luk na puteru, pa dodati seckanu piletinu i nakon nekoliko trenutaka šampinjone i beli luk.
6. Testo podeliti na loptice, u sredinu svake staviti fil, pa preklopiti i zalepiti krajeve. Premazati mešavinom umućenog žumanceta i mleka, pa peći oko 25 minuta.