Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ambiciozni planovi Galerije Matice srpske u ovoj godini

24.01.2018. 11:22 11:39
Piše:
Izvor: Galerija Matice srpske

Galerija Matice srpske nakon godine koja će biti upamćena kao izuzetna, kada je kroz mnoštvo programa obeleženo i 17 decenija trajanja jednog od najstarijih i najbogatijih muzeja nacionalne umetnosti od 18. do 20. veka, i u 2018. je ušla sa ambicioznim planovima.

Aktivnosti na obradi, valorizaciji, prezentovanju i publikovanju zbirki u ovoj godini, kao i profesionalna dostignuća koja su obeležila prethodnu, predstavljena su juče na godišnjoj konferenciji za medije u GMS. Lane je, po rečima upravnice dr Tijane Palkovljević Bugarski, realizovan višedecenijski san oko adaptacije zgrade, jer su od početka modernog delovanja ove ustanove bili svesni da ne mogu ići napred dok ne postave infrastrukturu na evropske standarde, a to je zgrada, stalne postavke, depoi, prostori za povremene izložbe, kancelarije i konzervatorski ateljei. Upravnica GMS nije krila zadovoljstvo što su svi ti radovi, kao i nova stalna postavka nacionalne umetosti 20. veka, završeni u jubilarnoj 170. godini trajanja.

Tokom ove godine u Galeriji će se raditi na tri zbirke – Matice srpske, sa portretima časnika, ali i drugim umetničkim delima, kao i ordenjem, plaketama... koja se čuva u Matičinoj zgradi; zatim kolekciji crteža, koju će pratiti izložba i publikacija, kao i zbirci primenjene umetnosti čije se prvo predstavljanje javnosti planira za narednu godinu. U okviru izložbenih aktivnosti Snežana Mišić, programska direktorka GMS, najavila je nastavak ciklusa Tradicija i savremeno stvaralaštvo u saradnji sa novosadskim umetnikom Milošem Vujanovićem, potom izložbu Evropske nasleđe u kolekciji GMS na kojoj će kroz odabrana dela biti predstavljeni modeli evropskih uticaja na srpsku umetnost i nastavljena dobra praksa realizacije printova dela radi gostovanja u regionu. I ove godine GMS će nastaviti svoje popularne programe kao što su Mesec frankofonije, koji će biti posvećen vezama savremene francuske i srpske umetnosti, te druge redovne manifestacije - Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10, Leto u vrtu galerija, Dani evropske baštine, Predahnite uz umetnost, kao i one namenjene najmlađim posetiocima. Posebnom mini postavkom biće obeleženo 200 godina rođenja slikara Pavla Simića i 170 godina Majske skupštine i nastanka slike koja zauzima centralno mesto stalne postake.

Kada su u pitanju publikacije, uz prateće kataloge, GMS će ove godine objaviti studiju o rusko-srpskim vezama u 18. veku Romanovi u Srbiji, onda Sto dela GMS na engleskom jeziku, a rezultati obeležavanja 170 godina trajanja biće publikovani u novoj monografskoj studiji čiji je autor dr Tijana Palkovljević Bugarski, a biće vizuelizovani povodom Dana GMS u oktobru u prizemlju zgrade, kao deo stalne postavke u Velikoj sali Save Tekelije, i to u formi izložbe iz Zbirke Matice srpske, koja je nukleus današnje Galerije. Nastaviće se projekat digitalizacije i kodiranja umetničkog fonda i izrada novih virtuelnih aplikacija, kao i popunjavanja umetničke kolekcije. Galerija će tokom godine ustupiti prostor za tri izložbe Akademiji umetosti za studentsku postavku, Vojvođanskoj banci za izložbu “Odgovorno u kulturi” kao i Regularnoj Velikoj loži Srbije, koja će predstaviti istoriju slobodnog zidarstva u Srbiji od 1885. do danas.


Niz programa i priznanja

U protekloj godini završena je rekonstrukcija zgrade što je obeleženo 1. juna na dan kada je 1958. otvorena prva stalna postavka u današnjoj zgradi. Realizovano je 13 izložbi, publikovano je 12 izdanja. Fond je upotpunjen sa 182 dela od čega je 146 raspoređenu u zbirke GMS, a 36 u Zbirku Matice srpske. Među njima je i istorijski dar kompanije “Tarket” iz Bačke Palanke sa 83 vredna umetnička dela. Kampanja GMS protekle godine naslovljena je sa “170 godina, 170 vaših dana, 170 naših priča” bila je usmerena javnosti, a Galerija je zabeležila 28.250 posetilaca. Prateći nove tehnologije lansirana je aplikacija “Oseti umetnost”. Tokom 2017. Galerija MS dobila je nagrade “Fondacije”Jakov Ignjatović” iz Sentandreje za doprinos zaštiti srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj, Oktobarsku nagradu Novog Sada, Vukovu nagradu, priznanje “Preosvećena mati Angelina”, kao i IKOMA-a za najbolju publikaciju što, po rečima upravnice pokazuje da je ono što su radili vrednovano u javnosti.


U bogatoj međunarodnoj saradnji, negujući stare i razvijajući nove kontakte, dr Danijela Korolija Crkvenjakov, pomoćnik upravnika GMS, izdvojila je dolazak stručnjaka izUmetničko-istorijskog muzeja u Beču koji će držati predanja i radionice. Sa Francuskim institutom u Srbiji planirana je saradnja oko gostovanja izložbe GMS “Slike prolaznog sveta, odnosi francuskog i srpskog intimizma” u Srpskom kulturnom centru u Parizu u septembru. U pripremi je sa Eparhijom budimskom nova stalna postavka Muzeja SPC u zgradi Preparandije u Sentandreji, a u Istorijskom muzeju u Budimpešti gostovaće izložba “Arsenije Teodorović i srpska crkva u Budimu”, kojom je završen petogodišnji projekat

konzervacije i restauracije vrednog ikonostasa. Saradnja se nastavlja i sa Britanskim savetom, Nacionalnom galerijom Umbrije u Peruđi, Forumom slovenskih kultura i Evropskom muzejskom akademijom.

N. Popov

Autor:
Pošaljite komentar