Recept dana: Kolač „tri mleka“
Tres leches je svetski poznat koh kolač - sočan, sladak, mlečan, karamelast – neki su od atributa koji ga svrstavaju u sam vrh omiljenih slatkih delicija. Plus, priprema nije komplikovana...
Sastojci:
Za patišpanj:
- 100 g putera (omekšalog na sobnoj temperaturi),
- 130 g šećera,
- prstohvat soli,
- 5 jaja,
- kašika ekstrakta vanile,
- 175 g brašna,
- kašičica praška za pecivo,
Za preliv:
- 400 g kondenzovanog mleka,
- 2,5 dl mlečne slatke pavlake,
- 2,5 dl mleka
Za glazuru:
- karamel preliv, odnosno karamel krem
Priprema:
1. Za patišpanj umutiti puter sa šećerom, pa dodati umućena jaja i ekstrakt vanile i na kraju brašno zajedno s praškom za pecivo.
2. Dobijenu glatku masu izručiti u pleh, prethodno obložen papirom za pečenje, pa peći oko 20 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na temperaturi od 180 stepeni. Proveriti čačkalicom da li je kora pečena.
3. Kad se kora prohladi, zaliti je prethodno pripremljenim prelivom: umućeno kondenzovano mleko, slatka pavlaka i obično mleko.
4. Kolač ostaviti nekoliko sati ili preko noći kako bi patišpanj što bolje upio preliv, pa ga tek onda premazati karamel kremom, vratiti još malo na hlađenje, i kolač je spreman za služenje.