Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

okoTVoko: Kralj, karo, tref i kvisko

06.01.2018. 09:57 09:59
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Osim ruske salate, koncerta Bečke filharmonije i Turneje četiri skakaonice, doček Nove godine pamtićemo i po naporima Radio televizije Srbije da gledaocima pokaže ko je majstor kada je u pitanju obeležavanje nekog svečanog događaja.

A kako se ove godine pokazalo, Javni servis Srbije do nogu je potukao svoje tradicionalne konkurente – Grand i Pink narodna veselja i ostale rijaliti hepi munje.

Prema informacijama dostupnim na sajtu RTS-a, u novogodišnjoj noći njihov novogodišnji program pratio je svaki peti gledalac u Srbiji. Čelnici RTS-a ulazak u 2018. godinu iskoristili su da podsete gledaoce na to da ova javna kuća slavi šest decenija postojanja. Tako su novogodišnji program iskoristili da se zajedno podsetimo svih muzičara, glumaca i TV lica koji su stvarali i gradili ono što je RTS danas. Uz pesme, igru i skečeve poznati pevači i voditelji putovali su sa gledaocima kroz omiljene emisije iz TV prošlosti, a oprobani recept "red pesme, red humora" uspeo je da privuče i najveći broj gledalaca u Srbiji, a i šire.

Pedesete, šezdesete, sedamdesete... ređale su se decenije, u kojima je svako mogao da pronađe deo svoje mladosti ili nečije prošlosti, na šta su nas podsećale špice iz omiljenih serija "Kamiondžije", "Bolji život", "Vruć vetar", "Balkan ekspres", ali i dečjih serijala "Kocka, kocka, kockica", "Muzički tobogan", "Poletarac", "Kolariću Paniću". No, sve to nije bilo dovoljno da ovu emisiju svrsta u vrh najgledanijih, te je "Novogodišnji program" zauzeo tek deseto mesto na listi najgledanijih poslednje nedelje 2017. godine. Možete misliti kolika je tek bila gledanost onih "pink-grand" varijanti.

Kako je zamišljeno, perjanica novogodišnjeg programa, pored vatrometa i želja za boljim sutra, trebalo je da bude ilustrovani odlazak u prošlost emitovanjem prve epizode grandiozno najavljivane domaće serije "Nemanjići".

I eto nam antiklimaksa. Jer, sudeći po prvim reakcijama gledalaca koji su se listom okupili oko ekrana da pogledaju to istorijsko spektakl čudo, bolje bi bilo da su nastavili da pevaju "Od kocke do kocke, kockica", nego što su gledali seriju koja ih je razočarala i u dokumentarističkom i u scenarijskom i u svakom drugom obliku. Nije tu pomoglo ni što su "Nemanjići" bili druga najgledanija RTS-ova emisija, sa udelom gledanosti od 33,5 posto. U čemu je problem?

Iako se većina zadržava na žalu za željenom srpskom verzijom "Igara prestola", oni koji se malo bolje razumeju u filmsko-serijske rabote kažu da je prva epizoda, osim poigravanja s istorijskim podacima, obilovala lošim dijalozima, pojednostavljenim prikazima dešavanja na dvoru i oko njega, uz nemušto obrađene motive, od kojih je insistiranje na vizantijskim viljuškama najmanji problem i uz, najblaže rečeno, nepripremljenu glumu. Svemu tome treba dodati i prejaku kostimografiju praćenu bledim i neubedljivim likovima. No, da li se prvi mačići u vodu, odnosno nemanjićki bunar bacaju, videćemo već koliko sutra. Ako dočekamo sutra, tojest, damo im drugu šansu.

No, ako ste mislili da je Novogodišnja igranka bila najgledaniji program na Javnom servisu Srbije poslednjeg dana stare godine, veoma ste pogrešili. Na braniku RTS otadžbine u novogodišnjem danu i noći ostala je stara, dobra "Slagalica" sa neverovatnim šerom od 37,6 posto. Izgleda da nam je Nova godina postala sve manje zanimljiva kao društvena pojava, pa je skoro polovina gledalaca u Srbiji rešila da razmrda mozak uz malo matematike, malo sveznanja, red asocijacija, tref, karo i kviska, kad im već kralj nije valjao. Tek da se pokaže koliko verujemo u bolje sutra.

Ivana Vujanov

 

Autor:
Pošaljite komentar
OkoTVoko: Krštenica, naočari i Bili Bob

OkoTVoko: Krštenica, naočari i Bili Bob

30.12.2017. 14:20 14:21
okoTVoko: Praznici, popusti i igra kodova

okoTVoko: Praznici, popusti i igra kodova

23.12.2017. 08:45 08:47
okoTVoko: Tajna šifra za komšijsko glasanje

okoTVoko: Tajna šifra za komšijsko glasanje

16.12.2017. 16:55 16:58