"Zategnute potrbušine" pobednici kaćkog Čvarak festa
Pod vedrim kaćkim nebom održan je osmi po redu „Čvarak fest”. Tradicionalni specijalitet počeo je da se krčka u oranijama takmičara već od deset sati izjutra, dok je gastronomsko-turistički događaj svečano, u 12 sati, otvorila zamenica predsednika Skupštine grada Branka Bežanov, koja je izrazila zahvalnost organizatorima – Udruženju građana KATU i mesnoj zajednici Kać, ali i Gradu Novom Sadu i APV, što prepoznaju značaj te autentične vojvođanske manifestacije.
“Festival sve više poprima međunarodni karakter, budući da smo prošle i pretprošle godine imali goste iz Mađarske, a ove iz Makedonije – rekao je Miroslav Piljić iz Udruženja KATU. – Ovo je prvi put i Sajam čvaraka, gde se predstavlja pet privrednika koji se bave mesarstvom u Kaću i okolini. Kod njih možete probati i kupiti nekoliko vrsta vrućih čvaraka, da li sremačkih belih, žutih mekanih, velikih banatskih ili nekih drugih, topljenih na licu mesta. Zvezda-vodilja za Udruženje građana KATU je da prerastemo u privredni sajam.”
Osim u dobroj hrani, moglo se uživati i u igri kulturno-umetničkih društava „Stevan Mokranjac” i „Sveti Sava” iz Kaća, te „Svetozar Marković” iz Novog Sada. Sa svojim tamburašima nastupio je Todor Maletin, a za ljubitelje malo drugačijeg zvuka svirala je rok grupa „Hors”. Likovna kolonija „Kać”, koja tamo već tradicionalno izlaže svoja umetnička dela, pokazala je radove kojima su ove godine teme bile Crni vir i suncokreti.
Na više od četrdeset mesta neprestano se vrtela varjača. Kapiten grupe koja je nosila dva naziva: „Crveni taksi” i „Sale i stokilaši” objasnio nam je da otkrivanje recepta za spravljanje najboljih čvaraka ne garantuje uspeh.
“Važno je znati kad staviti malo mleka da budu lepi, rumeni, kao na suncu pečeni, i da izađe mast iz njih – dodao je Sale. – Redovno učestvujemo i osvajamo nagrade na ovom festivalu, mada smo više za druženje nego za takmičenje.”
Pobednici „Čvarak festa”
Na jučerašnjem takmičenju nadmetale su se 43 ekipe, kojima je ove godine prvi put dato na volju da izaberu masnoću od koje će topiti čvarke. Žiri, s tehnologom Đorđem Okanovićem na čelu, izabrao je pobednike: prvo mesto osvojile su „Zategnute potrbušine”, koje su nagrađene pečenim prasetom restorana „Omorika”, kotlićem na tronošcu, peharima, medaljama i slikama, drugo mesto zauzela je ekipa „Pan frut – Rođeni”, a treće Udruženje Petrovčana. Titulu najoriginalnijeg ponelo je ime tima „Morava Dubai”.
Gost iz Makedonije i vlasnik skopljanskog restorana „Bela” Vojče Stefanovski rekao je da su u ovo doba godine, mada ne koliko u Srbiji, čvarci na trpezi i te kako dobrodošli, posebno ako se nađu oni pravi.“Prvi put sam ovde po pozivu organizatora, mojih dobrih prijatelja, i zaista sam srećan – objasnio je on. – Mislio sam da ćemo zateći malu proslavu s nekoliko kazančića čvaraka. Ovaj festival je nešto što otvara ljudima i dušu i srce, ali, normalno, i usta, da probaju sve što se ovde nudi. Iduće godine dolazim s tri ekipe.”
Da prvi put omasti brk među hiljadama posetilaca došao je s društvom i Stevan Kupusarević iz Kovilja.
“Čvarci nikad i nisu izlazili iz mode – kazao je on. – Toliko su dobri da se i bez hleba mogu jesti. Holesterol posle ubijamo pivom.”
S. Milačić
Foto: F. Bakić