"Затегнуте потрбушине" победници каћког Чварак феста
Под ведрим каћким небом одржан је осми по реду „Чварак фест”. Традиционални специјалитет почео је да се крчка у оранијама такмичара већ од десет сати изјутра, док је гастрономско-туристички догађај свечано, у 12 сати, отворила заменица председника Скупштине града Бранка Бежанов, која је изразила захвалност организаторима – Удружењу грађана КАТУ и месној заједници Каћ, али и Граду Новом Саду и АПВ, што препознају значај те аутентичне војвођанске манифестације.
“Фестивал све више поприма међународни карактер, будући да смо прошле и претпрошле године имали госте из Мађарске, а ове из Македоније – рекао је Мирослав Пиљић из Удружења КАТУ. – Ово је први пут и Сајам чварака, где се представља пет привредника који се баве месарством у Каћу и околини. Код њих можете пробати и купити неколико врста врућих чварака, да ли сремачких белих, жутих меканих, великих банатских или неких других, топљених на лицу места. Звезда-водиља за Удружење грађана КАТУ је да прерастемо у привредни сајам.”
Осим у доброј храни, могло се уживати и у игри културно-уметничких друштава „Стеван Мокрањац” и „Свети Сава” из Каћа, те „Светозар Марковић” из Новог Сада. Са својим тамбурашима наступио је Тодор Малетин, а за љубитеље мало другачијег звука свирала је рок група „Хорс”. Ликовна колонија „Каћ”, која тамо већ традиционално излаже своја уметничка дела, показала је радове којима су ове године теме биле Црни вир и сунцокрети.
На више од четрдесет места непрестано се вртела варјача. Капитен групе која је носила два назива: „Црвени такси” и „Сале и стокилаши” објаснио нам је да откривање рецепта за справљање најбољих чварака не гарантује успех.
“Важно је знати кад ставити мало млека да буду лепи, румени, као на сунцу печени, и да изађе маст из њих – додао је Сале. – Редовно учествујемо и освајамо награде на овом фестивалу, мада смо више за дружење него за такмичење.”
Победници „Чварак феста”
На јучерашњем такмичењу надметале су се 43 екипе, којима је ове године први пут дато на вољу да изаберу масноћу од које ће топити чварке. Жири, с технологом Ђорђем Окановићем на челу, изабрао је победнике: прво место освојиле су „Затегнуте потрбушине”, које су награђене печеним прасетом ресторана „Оморика”, котлићем на троношцу, пехарима, медаљама и сликама, друго место заузела је екипа „Пан фрут – Рођени”, а треће Удружење Петровчана. Титулу најоригиналнијег понело је име тима „Морава Дубаи”.
Гост из Македоније и власник скопљанског ресторана „Бела” Војче Стефановски рекао је да су у ово доба године, мада не колико у Србији, чварци на трпези и те како добродошли, посебно ако се нађу они прави.“Први пут сам овде по позиву организатора, мојих добрих пријатеља, и заиста сам срећан – објаснио је он. – Мислио сам да ћемо затећи малу прославу с неколико казанчића чварака. Овај фестивал је нешто што отвара људима и душу и срце, али, нормално, и уста, да пробају све што се овде нуди. Идуће године долазим с три екипе.”
Да први пут омасти брк међу хиљадама посетилаца дошао је с друштвом и Стеван Купусаревић из Ковиља.
“Чварци никад и нису излазили из моде – казао је он. – Толико су добри да се и без хлеба могу јести. Холестерол после убијамо пивом.”
С. Милачић
Фото: Ф. Бакић