Recept dana: Rižoto od piletine i šampinjona
Najbolji rižoto ćete skuvati od belog pirinča kratkog zrna. U kombinaciji s piletinom i šampinjonima – za polizati tanjir.
Sastojci:
- 400 g pirinča kratkog zrna,
- 3 karabataka bez kostiju,
- 100 g šampinjona,
- 1,2 l pileće supe,
- 20 g putera,
- 65 ml maslinovog ulja,
- 60 ml suvog belog vina,
- kašika svežeg timijana,
- 2-3 čena belog luka,
- veća glavica crnog luka,
- 60 g parmezana
Priprema:
1. Zagrejati pileću supu koju ste ranije skuvali, pa smanjiti temperaturu na najmanje i ostaviti je na šporetu.
2. U posebnom loncu zagrejati puter s dve kašike ulja na umerenoj temperaturi. Dodati sitno naseckan luk, pa dinstati oko 5 minuta dok ne omekša.
3. Luku potom dodati pirinač i malo timijana. Dinstati uz lagano mešanje oko jednog minuta, dok zrna ne postanu caklasta.
4. Pirinču dodati vino, promešati i kuvati dok zrna ne upiju svu tečnost.
5. Polako dodavati pileću supu u pirinač (otprilike po pola decilitra ođednom), uz stalno mešanje sve dok ne „potrošite“ svu supu.
6. Pirinač bi trebalo da se dinsta oko 20 minuta dok zrna ne postanu mekana i ne pretvore se u kremastu kašu.
7. U tiganju zagrijati ostatak ulja, pa u njemu ispržiti trakice piletine.
8. Dodati iseckan beli luk i šampinjone isečene na kriške veličine oko jednog centimetara. Dinstati sve zajedno oko dva minuta.
9. Mešavinu piletine i šampinjona spojiti s rižotom i na kraju dodati naribani parmezan.