Рецепт дана: Рижото од пилетине и шампињона
Најбољи рижото ћете скувати од белог пиринча кратког зрна. У комбинацији с пилетином и шампињонима – за полизати тањир.
Састојци:
- 400 г пиринча кратког зрна,
- 3 карабатака без костију,
- 100 г шампињона,
- 1,2 л пилеће супе,
- 20 г путера,
- 65 мл маслиновог уља,
- 60 мл сувог белог вина,
- кашика свежег тимијана,
- 2-3 чена белог лука,
- већа главица црног лука,
- 60 г пармезана
Припрема:
1. Загрејати пилећу супу коју сте раније скували, па смањити температуру на најмање и оставити је на шпорету.
2. У посебном лонцу загрејати путер с две кашике уља на умереној температури. Додати ситно насецкан лук, па динстати око 5 минута док не омекша.
3. Луку потом додати пиринач и мало тимијана. Динстати уз лагано мешање око једног минута, док зрна не постану цакласта.
4. Пиринчу додати вино, промешати и кувати док зрна не упију сву течност.
5. Полако додавати пилећу супу у пиринач (отприлике по пола децилитра ођедном), уз стално мешање све док не „потрошите“ сву супу.
6. Пиринач би требало да се динста око 20 минута док зрна не постану мекана и не претворе се у кремасту кашу.
7. У тигању загријати остатак уља, па у њему испржити тракице пилетине.
8. Додати исецкан бели лук и шампињоне исечене на кришке величине око једног центиметара. Динстати све заједно око два минута.
9. Мешавину пилетине и шампињона спојити с рижотом и на крају додати нарибани пармезан.