Recept dana: Kiflice s makom
Bogata filom i mekana, ova je poslastica idealna za sve ljubitelje kolača s makom.
Sastojci:
- 375 g brašna,
- kašičica praška za pecivo,
- 1 jaje,
- 150 g margarina,
- 100 g šećera u prahu,
- ½ limuna,
- 80 ml slatke pavlake
Za fil:
- 200 g mlevenog maka,
- 150 g šećera,
- ½ limuna,
- kesica vanil šećera,
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
1. Prokuvati mleko sa šećerima i popariti mak.
2. Dodati sok i koru pola limuna, pa ostaviti da se hladi.
3. Za testo prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodati na kocke sečen hladan margarin, jaje, pa dodajući slatku pavlaku, umesiti testo.
4. Podeliti ga na tri dela, rastanjiti u disk, umotati u najlon foliju i ostaviti u frižideru da se hladi oko sat vremena.
5. Svaki disk rastanjiti oklagijom što tanje, premazati trećinom fila, ostavljajući centimentar od ivice testa bez nadeva.
6. Iseći na 16 delova, umotati kiflice i slagati u pleh obložen pek papirom.
7. Rernu ugrejati na 180 stepeni i peći oko kifilice oko 15 minuta.
8. Posuti ih šećerom u prahu i poslužiti.