Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srbija slomila otpor Gruzije i plasirala se na SP

09.10.2017. 22:56 23:31
Piše:
Foto: FoNet

Srbija je nakon osam godina pauze i posle preskočena tri velika takmičenja obezbedila plasman na Mondijal u Rusiji. Uspeli su “orlovi” u poslednjoj rundi kvalifikacija da urade ono što su morali - savladaju čvrstu selekciju Gruzije sa 1:0.

Još jednom se videlo da je najteže dobiti susrete u kojima su bodovi unapred upisani. Namučili su se izabranici selektora Muslina, ali uz gotovo punu i raspevanu Marakanu ostvarili su cilj. Golom “rezerviste” Aleksandra Prijovića stavljeni su na konto neophodni bodovi koji nas vode na završnu smotru svetskog fudbala naredne godine. Došlo je vreme i da nam fudbal podari malo radosti. Sve čestitke “orlovima” koji su pokazali karakter tokom ovog kvalifikacionog ciklusa, malo su u finišu počeli da štucaju, ali na kraju stvari su postavljene na svoje mesto. Zaslužili su Matić i drugovi slavlje koje je krenulo po završetku teškog meča uz zvuke “Marša na Drinu”.

Nakon kiksa u Beču i veoma bledog izdanja selektor Muslin posegao je za popriličnim “rezom” u sastavu, u svim linijama tima. Štoperski tandem Stefan Mitrović - Nastasić preselio se na klupu a zamenili su ih Maksimović i Tošić. Iz manevra je ispao Milivojević a šansu je dobio Gudelj, dok je u ofanzivi najzad prilika pružena Ljajiću umesto Gaćinovića. Promešao je karte i na drugoj strani selektor Vladimir Vajs koji je želeo na delu da vidi i neke nove igrače.

Od samog starta videla se konfuzija u redovima “orlova”. Jednostavno pritisak i značaj meča kao da su im okovali noge. Nije išla pas igra, trčalo se puno ali i u prazno, pa su Gruzini kontrolisali igru. U 16. minutu gosti su prvi zapretili, ali je udarac Gvilija sa 18 metara zaustavio Stojković. Pokušala je publika da podigne naše reprezentativce ali jednostavno nije išlo. Pokušali smo iz nekoliko kornera, potom i jednog prekida Ljajića u 32. minutu ali bez efekta. Nervoza je zahvatila ekipu i nije bilo organizovanih akcija pa su se gosti bez većih poteškoća lagano branili. Kakabadze je pokušao u 39. minutu sa distance, ali je opet Stojković bio na pravom mestu. U istom minutu i Srbija dolazi do prve prilike, i to nakon proigravanja Ljajića, dobro se snašao Tadić i lukavo šutirao iskosa sa leve strane sa desetak metara, ali je Makaridze refleksnom reakcijom zaustavio loptu.

Odmor je dobro došao “orlovima” koji su u nastavku okrenuli list. Vremena više nije bilo i gas je stisnut do daske. Pojačali smo ritam, sabili rivala u kazneni prostor. Ređale su se uzbudljive scene, bilo je i nekoliko izglednih prilika ali lopta kao da nije htela u mrežu. Pokušavali su Gudelj pa potom Ivanović odnosno Mitrović glavom...

Selektor Muslin je u 61. minutu napravio prvu izmenu, kada je umesto Ljajića na teren poslao Prijovića. Ispostavilo se bio je to odlučujući potez u pravoj šahovskoj partiji na Marakani. Nastavljen pritisak i najzad su Gruzini kapitulirali. Ivanović je presekao jednu loptu, pronašao Mitrovića koji je pravovremenom asistencijom omogućio Aleksandru Prijoviću da najzad loptu pošalje na pravo mesto, u mrežu (74. minut). Usledila je erupcija oduševljenja na našem najvećem stadionu, na samom terenu ali i na tribinama. Bio je to gol koji Srbiju vodi na Svetsko prvenstvo. Sami smo odlučili o svojoj sudbini iako nam je na ruku išao i rezultat iz Kardifa gde su Irci vodili i na kraju savladali Velšane.

Uz mnogo emocija dočekan je i poslednji sudijski zvižduk što je bio znak za početak velikog i zasluženog slavlja. Posle nekoliko tmurnih godina selektor Muslin poslagao je kockice i uspeo da se sa “orlovima” domogne velikog takmičenja, Mondijala u Rusiji, koji uz sportske donosi i velike materijalne benefite.

Z. Rangelov

Srbija - Gruzija 1:0 (0:0)

BEOGRAD: Stadion “Rajko Mitić”, gledalaca 40.000, sudija: Gil (Poljska). Strelac: Prijović u 74. minutu. Žuti kartoni: Matić i Maksimović (Srbija), Kvilitalja i Gvilija (Gruzija).

SRBIJA: Stojković 7, Tošić 7, Maksimović 7, Ivanović 7, Kolarov 7, Gudelj 7, Matić 7, Rukavina 7, Tadić 7 (Kostić), Ljajić 7 (Prijović 8), Mitrović 7 (Milivojević).

GRUZIJA: Makaridze 7, Kočolava 6, Kašija 6, Navalovski 7, Kakabadze 7, Kankava 6, Aburjanija 6 (Divašvili), Gvilija 6, Jigauri 6 (Hufnagel), Kazaišvili 6, Kvilitalja 6 (Merebašvili).

Autor:
Pošaljite komentar
Kvalifikacije SP: Srbija-Gruzija 1:0 (0:0) (uživo)

Kvalifikacije SP: Srbija-Gruzija 1:0 (0:0) (uživo)

09.10.2017. 18:00 23:32