Recept dana: Tortilje s piletinom
Tortilje su vrsta meksičkog hleba, koji se može kombinovati sa puno toga, a naš današnji predlog je piletina.
Sastojci (za 4 osobe):
- 8 tortilja,
- ulje za pečenje
Za nadev:
- 1 l vode,
- 500 g pilećeg filea,
- čen belog luka,
- nekoliko zrna crnog bibera,
- 70 g luka,
- 2 kašike naseckanog peršuna,
- soli po ukusu,
- 3 kašike pavlake
Za sos od avokada:
- 2 avokada,
- kašika soka limete,
- kašika sitno naseckanog luka,
- 1 čili papričica,
- 250 g paradajza,
- kašika naseckanog peršuna,
- malo soli
Priprema:
1. U kipuću vodu staviti piletinu da se kuva zajedno sa belim lukom iseckanim na listiće i biberom. Kuvati oko 20 minuta, dok meso ne omekša.
2. Pustiti da se ohladi, pa iseckati meso na kockice.
3. Iseckani luk pomešati s peršunom, posoliti, pa pomešati s piletinom. Na kraju umešati i pavlaku.
4. Na svaku tortilju staviti po kašiku pripremljenog fila, zamotati je, pa učvrstiti čačkalicama.
5. Na zagrejanom ulju u tiganju zapeći tortilje do zlatnosmeđe boje, a potom odstraniti čačkalicu i prepoloviti.
6. Sos pripremiti tako što ćete oljuštiti avokado, odstraniti mu košticu, a meso izdrobiti viljuškom.
7. Dodati sok limete, iseckani luk, sitno iseckanu čili papričicu, oljušten i na kockice iseckan paradajz, peršun i so, pa sve promešati.
Savet: Ako vam je avokado skup, možete napraviti i ljut čili sos. Tortilje će svakako biti ukusne.