Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Opasan soj gripa stiže u Evropu, vakcinacija u Vojvodini od ponedeljka

30.09.2017. 08:38 08:40
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Institut za virusologiju vakcine i serume ”Torlak” počeo je u četvrtak sa dristribucijom vakcine protiv sezonskog gripa. Ukupno 242.546 doza, kupljenih od “Sanofi Pastera” biće raspoređeno u domove zdravlja, bolnice i institute u skladu s planom Nacionalnog instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Kako kažu u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u pitanju je trovalentna, inaktivisana vakcina koja, u skladu s preporukom Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu, vakcina sadrži cirkulišuće varijante virusa gripa A (H1N1), A (H3N2) (oba su sojevi svinjskog gripa) i tipa B.

Isporučene količine od 18.750 doza su u skladu s potrebama domova zdravlja na teritoriji Južnobačkog okruga, kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine i dodaju da je za teritoriju Doma zdravlja Novi Sad namenjeno 9.800 doza vakcine.

U toku je distribucija vakcine domovima zdravlja kako bi u najkraćem roku započela kampanja vakcinacije.

Zbog činjenice da se zaštitna antitela protiv gripa stvaraju nakon dve nedelje, vakcinacija protiv gripa se preporučuje u preepidemijskom periodu (idealno u oktobru i novembru), ali je opravdana i tokom ostatka sezone gripa.


Dvostruko više obolelih nego u ranijim godinama

Australija se trenutno suočava s najvećom i najsmrtonosnijom epidemijom gripa još od Honkonške epidemije 1968.

Prema podacima Imunizacione koalicije Australije, do sada je zabeleženo 168.337 slučajeva oboljevanja od gripa, dok je u isto vreme 2016. zabeležena 91.000 slučajeva.

Do sada je, prema podacima, od ovog opasnog soja Hongkong virusa H3N2 koji se razvija u upalu pluća, umrlo 19 ljudi, a najveća stopa oboljevanja i smrtnosti zabeležena je u domovima za stare.

Naša vakcina sadrži soj Hongkong virusa H3N2, a epidemiolozi očekuju da će se ovaj virus uskoro proširiti i na severnu hemisferu.


Inače, epidemija gripa, i to najčešće honkonškim sojem svinjskog gripa H3N2, preselila se sa južne hemisfere u ekvatorijalni deo planete, a javili su se i prvi slučajevi oboljevanja na Severnoameričkom kontinentu, što znači da ga treba uskoro očekivati i u Evropi.

Davanje vakcine protiv gripa treba da bude usmereno na populaciju koja je u najvećem riziku od nastanka ozbiljnih komplikacija (starije osobe i osobe sa hroničnim i degenerativnim oboljenjima), ali i na zdravstvene radnike, koji mogu da dalje šire infekciju na bolesnike u povećanom riziku.

Štićenici u gerontološkim centrima su u visokom riziku od nastanka komplikacija i njihova zaštita vakcinacijom ima prioritet.

Nažalost, u Pokrajini, kao i u čitavoj zemlji, zdravstveni radnici i dalje retko odlaze da prime vakcinu protiv gripa, kažu u Institutu. Takođe, vakcinacija protiv gripa se preporučuje i trudnicama i gojaznim osobama, bez obzira na prethodni vakcinalni status protiv gripa, koje su, posle pandemijske 2009/10 godine, identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje od gripa.

Prema uputstvu proizvođača vakcine, primena vakcine protiv gripa kod trudnica je dozvoljena tokom celog perioda trudnoće, kao i tokom perioda laktacije. Najmlađi preporučen uzrast za sprovođenje imunizacije je 6 meseci, kažu epidemiolozi i ističu da je kod dece koja prethodno nisu vakcinisana, a mlađa su od 8 godina, drugu dozu vakcine protiv gripa potrebno dati nakon najmanje 4 nedelje od datuma aplikacije prve doze.

Sva lica starija od 8 godina vakcinišu se samo jednom dozom vakcine protiv gripa.

Posle vakcinacije, mogu se javiti kontraindikacije (povišena telesna temperatura, akutna zarazna bolest i alergija na neke od komponenti vakcine, kao što su alergija na jaja - ovoalbumin, kokošije proteine, neomicin i formaldehid).

Neželjene reakcije nakon vakcinacije su po pravilu blage (crvenilo, otok i bol na mestu davanja vakcine, glavobolja, znojenje, glavobolja, malaksalost) i povlače se za dan-dva, bez terapije.

U nekim domovima zdravlja vakcinacija bi mogla da počne već u ponedeljak, a u sve zdravstvene ustanove vakcine će biti dostavljene najkasnije do petka.

I. V.

Autor:
Pošaljite komentar
Vakcinacija protiv gripa počinje u oktobru

Vakcinacija protiv gripa počinje u oktobru

16.09.2017. 10:06 10:08
Stigla vakcina protiv sezonskog gripa

Stigla vakcina protiv sezonskog gripa

26.09.2017. 19:08 19:15